Stekpannor utgör ryggraden i köket, och om du är som de flesta matlagare har du förmodligen mer än en och av olika slag. Vilket är smart eftersom inte varje stekpanna passar för varje matlagningssyfte. Det finns flera varianter av stekpannor, inklusive nonstick, gjutjärn, rostfritt stål och kolstål.

Läs även: Hur rengör man under stekpannan?

Läs också: Vad är skillnaden på traktörpanna och stekpanna?

Dessa stekpannor ska man ha i köket

Nonstick stekpannor

Rekommenderas för: Äggröra eller stekta ägg, pannkakor, fisk, grillad ost och andra rätter som har en hög risk att fastna i en vanlig panna. Med nonstick pannor glider dessa livsmedel enkelt från pannan till tallriken.

Dessa löser problemet med att mat fastnar och kräver minimal mängd olja för matlagning. Dessutom är de lätta, enkla att rengöra och prisvärda. Men de är inte lämpade för höga temperaturer som en gjutjärns- eller rostfri stekpanna klarar av. Passar bäst i hemmet.

Stekpannor i rostfritt stål

Rekommenderas för: Nästan alla maträtter som kräver stekning, bryning eller grillning. Rostfritt stål är också ett utmärkt val för rätter som först tillagas på spisen och sedan ugnen, såsom tjocka fläskkotletter, tack vare dess ugnssäkerhet.

Cirka 95 procent av de köksredskap som används i köket är tillverkade av rostfritt stål, främst på grund av dess hållbarhet och förmåga att stå emot påfrestningar. Passar bra i restaurang och hem.

Stekpannor i gjutjärn

Rekommenderas för: Nästan alla typer av mat som kräver stekning, inklusive biff och hamburgare. Gjutjärnspannor är ugnssäkra, vilket gör dem utmärkta för att steka kött som nötkött eller fläsk samt för att baka majsbröd, djupfriterad pizza, och mer. Dessutom behåller de värmen så väl att de är idealiska för att fritera kyckling, munkar eller andra livsmedel då de håller oljan vid en konstant temperatur.

Gjutjärnsstekpannor är i princip odödliga och har gått i arv i generationer i många familjer. Deras generellt låga pris gör dem ännu mer attraktiva. När de tas om hand på rätt sätt utvecklar gjutjärn en patina som släpper maten nästan lika bra som nonstick. Men de är tunga, och det krävs tålamod när de värms upp eftersom de inte når höga temperaturer snabbt. När de väl gör det, behåller de värmen exceptionellt. Passar bra i restaurang och hem.

Stekpannor i kolstål

Rekommenderas för: Dessa mångsidiga pannor är perfekta för att tillaga nästan vilken rätt som helst och blir bara bättre med tiden. Du kan steka en tjock bit kött på spisen och sedan flytta pannan till ugnen för att slutföra tillagningen. Kolstål är särskilt effektiv vid höga temperaturer och lämpar sig väl för att steka ägg, fisk och för att skapa delikata såser.

Även om gjutjärnsstekpannor är mycket populära, är kolstålsvarianter vanligtvis mindre bekanta för hemmakockar. De erbjuder dock alla fördelar som gjutjärnspannor har och dessutom några extra: de är lättare, värms upp snabbare och jämnare samt möjliggör en bredare variation av matlagning. Därför är de ofta föredragna i många professionella kök. Om du någonsin har ätit på en steakhouse har ditt kött troligtvis tillagats i en kolstålsstekpanna. Passar bra i restaurang och hem.

Vilken stekpanna håller längst?

Bland de olika typerna av stekpannor tenderar gjutjärnsstekpannor vanligtvis att ha längst livslängd om de tas om hand på rätt sätt. En väl underhållen gjutjärnsstekpanna kan hålla i årtionden eller till och med generationer.

Det är viktigt att hålla den ordentligt inoljad och undvika att den utsätts för snabba temperaturförändringar för att förlänga dess livslängd. Rostfria stekpannor kan också vara långlivade om de används och sköts korrekt, men de kan slitas ut över tiden och kan behöva bytas ut efter ett antal år.

https://www.telegraph.co.uk/recommended/home/best-frying-pans-cast-iron-non-stick-stainless-steel/