Vad är skillnaden på traktörpanna och stekpanna? Både stekpannan och traktörpannan är oumbärliga verktyg i köket, men vilka är skillnaderna? Vi kommer att undersöka fördelarna med varje panna och hjälpa dig att fatta rätt beslut. Serious Eats menar att: ”Varje typ av panna har sina egna unika egenskaper som gör den lämplig för olika matlagningsmetoder.”

Traktörpannans fördelar

Traktörpannor erbjuder en unik fördel med sina höga kanter som ger möjlighet att tillaga såsiga rätter, något som den traditionella stekpannan inte kan erbjuda. Traktörpannan utgör en kombination av en vanlig stekpanna och en kastrull. Vissa ser det som det bästa av två världar medan andra anser att det är onödigt. Hur som helst är kanterna på traktörpannan dess främsta fördel i jämförelse med en stekpanna. För övrigt har de faktiskt mycket liknande egenskaper.

En annan fördel med traktörpannan är att den kan tillaga större mängder mat samtidigt, förutsatt att diametern är densamma som stekpannan. Tack vare de höga kanterna får pannan en större kapacitet, vilket underlättar vid tillagning av stora måltider eller storkok.

Traktörpannan är mycket användbar när man vill först steka maten för att sedan tillsätta såser eller liknande som man vill koka upp tillsammans med den nystekta maten.

Stekpannans fördelar

Stekpannor är förmodligen det mest använda köksredskapet som levererar pålitligt dag efter dag. Trots att traktörpannan kan verka vara en vidareutveckling av stekpannan, har stekpannan sina egna fördelar som gör den till ett utmärkt val.

En av fördelarna är att den inte har de höga kanterna som traktörpannan är känd för. När du till exempel steker pannkakor kan de höga och raka kanterna på traktörpannan vara mer i vägen än till hjälp. Istället har stekpannan oftast lägre och sluttande kanter som gör det lättare att vända maten i pannan.

Stekpannan är också mycket enklare att hantera jämfört med traktörpannan, som är större, robustare och tyngre. Om du behöver hantera pannan i luften, snabbt vända maten eller göra snabba rörelser, är stekpannan betydligt mer smidig och lätthanterlig.

Den är lätt att använda, rengöra och förvara jämfört med traktörpannan. Att ha ett köksredskap som är smidigt att använda är viktigt eftersom vi tenderar att undvika stora, tunga och otympliga kärl.

En sammanfattning på skillnaden mellan traktörpanna och stekpanna

Stekpannan är perfekt för snabb stekning av kött, grönsaker och andra ingredienser. Dess släta yta och låga kanter gör det enkelt att vända och blanda maten. Stekpannan är också utmärkt för att få en krispig yta på kött eller tillaga omeletter och pannkakor. Dessutom är den lättsam att hantera och rengöra.

Traktörpannan å andra sidan har högre kanter och en rymlig botten, vilket gör den perfekt för långsam kokning och grytor. De höga kanterna hjälper till att behålla vätska och ger gott om utrymme för att lägga till fler ingredienser. Traktörpannan är grym för att tillaga grytor, stekar och långkok.

Läs mer: Viktigaste tillbehören för kök och matsal