Hur rengör man under stekpannan? Stekpannans botten kan byggas upp med bränd mat, brännmärken, fettstänk och smuts. Att rengöra undersidan av stekpannor är lika viktigt som att hålla själva matlagningsytan i gott skick. Så här rengör du botten av dina stekpannor.

Läs också: Hur diskar man en stekpanna?

5 tips för underhåll av dina kastruller och stekpannor

För att hålla din panna i gott skick och undvika ansamling av brännmärken, är det bäst att regelbundet underhålla den. Följ dessa steg:

  1. Se till att din spishäll är ren innan du börjar laga mat. Eventuella matrester eller fett på spishällen kan överföras till pannans botten och smutsa ner den snabbt.
  2. Innan du börjar laga mat. Smörj insidan av din stekpanna ordentligt för att skapa en nonstick yta och förhindra att maten fastnar.
  3. Rengör din stekpanna strax efter användning. Att låta mat- eller fettrester sitta kvar på eller runt pannan efter tillagning gör dem betydligt svårare att ta bort senare. Använd varmt vatten och diskmedel direkt efter att pannan har svalnat. Undvik att hälla kallt vatten på en varm panna, eftersom detta kan göra att pannan deformeras.
  4. Torka pannan noggrant med en handduk. Överskottsvatten kan lämna kalkfläckar eller få pannan att rosta, så torka pannan direkt efter tvätt med en ren mikrofiber- eller diskhandduk. För gjutjärnsstekpannor och oljiga köksredskap kan en trasa eller pappershandduk vara mer lämpliga.
  5. Förvara din panna på en ren och torr plats, exempelvis i ett skåp. Om möjligt, häng upp eller ställ de kastruller och stekpannor som används frekvent på ett hängande stativ. Undvik att förvara dem på spishällen där de kan utsättas för fettstänk och matrester.

Så här gör du för att rengöra under din stekpanna

Steg 1: Skura med stålull, vänd stekpannan upp och ner och använd lite stålull på den brända botten.

Steg 2: Använd salt och bakpulver, strö lite salt och bakpulver på botten.

Steg 3: Tillsätt diskmedel, spruta lite diskmedel över området och använd stålullen för att blanda in allt.

Steg 4: Låt det verka, täck hela botten med hushållspapper, blötlägg ordentligt med vit vinäger och låt det sitta i några minuter medan blandningen arbetar.

Steg 5: Ta bort hushållspappret, torka av och voila! Nu är den skinande ren.

Källa: https://www.lovetoknow.com/home/cleaning/7-tricks-clean-burnt-grease-off-frying-pan-bottom