Rustika restaurangmöbler som ger en mysig upplevelse

Hur ska du tänka för att få restaurangmöbler som får gästerna att trivas? Här är några viktiga tips för restaurangmöbler som fungerar som magneter.

Gäster som stannar kvar beställer mer men det finns förstås en gyllene brytpunkt. När en gäst har somnat i fåtöljen är det inte säkert att det är ett plus för verksamheten. Det gäller att hitta balansen och framförallt vill du att gästerna i din restaurang ska berätta för andra hur trevligt det är att äta och dricka hos dig.

Hur trevligt det är på en restaurang påverkas av flera faktorer. Att personalen är trevlig och maten är god är givetvis ett stort plus. Men vi får inte glömma bort vikten av restaurangmöbler som fungerar som de ska. Det ska vara bekvämt att sitta vid bord eller bar.

Hur kan du säkra att gästerna trivs med inredningen i din restaurang? Vi ska se på några av de viktigaste aspekterna som är bra att tänka på då du väljer restauranginredning.

Läs även: Inred ett café med rätt cafémöbler

MYSIGT MEN ÄNDÅ GOTT OM PLATS

Det ska kännas mysigt men inte för trångt. Under 2020 och 2021 blev detta ännu viktigare då folk på grund av en världspandemi blev mer medvetna om behovet av att hålla viss distans till andra människor. Men oavsett om det råder pandemi eller inte finns det ju fördelar med att kunna röra sig fritt omkring bord.

När folk vill lämna bordet för att besöka en toalett eller för att gå ut och röka ska det inte kännas som ett besvärligt projekt. Det kan leda till irritation och ta bort mysaspekten som du är ute efter.

NÅGRA SMARTA DRAG KAN VARA:

  • Välj runda bord för att få mer plats och även göra det enklare att ta sig omkring borden.
  • Välj restaurangstolar som är enkla att flytta på.
  • Dra nytta av restaurangsoffor för att skapa nischer för grupper och utnyttja hörnen i lokalen.
  • Välj bord med stativ på mitten för mer benutrymme.
  • Skapa plats för barnvagnar och andra större saker som tas med så att dessa inte behöver stå där folk vill ta sig fram.
  • Var noga med ett effektivt system för beställningar och kontakt med servitörer för att slippa trafik mellan bord och bardisk och kök.

RENT OCH FRÄSCHT BLAND BORD OCH STOLAR

Vi tycker alla om att äta på rena bord. Det är klart att en seriös restaurang gör rent på bord och stolar mellan gäster. Men om restaurangmöbler är gjorda av material som är svåra att hålla rena kanske det ändå inte känns så fräscht.

Beakta att stolar med stoppning ska vara enkla att torka av. Om de har tygöverdrag som inte går att få bort och tvätta kan det snabbt bli ofräscht. På samma sätt kan det vara bra att tänka på möblernas färg.

Rena vita färger ser snabbt ganska smutsiga ut. Detta särskilt när stolar och bord är gjorda av material som kan repas och därmed börja se fläckiga ut. Ta reda på vilka material som lämpar sig bäst för restaurangmöbler just med tanke på renhetsaspekten.

Det finns plastmaterial som är oerhört slitstarka och som kan bli bra val. Plast behöver inte vara samma sak som en plastig känsla. Du kan välja bland olika färger och matt eller glansig yta. Det finns plastmaterial som upplevs som trä eller andra hårdare material!

För lite lyxigare restauranginredning kan det bli aktuellt med bord av trä som täcks med glasskivor. Det här ger en mycket fin effekt och härdat glas är enkelt att hålla fint. Men det här är som sagt en lite större investering. Det finns billiga restaurangmöbler som ger möjlighet att hålla det rent och snyggt.

Loungemöbler i olika färger kan fungera bra även i en restaurangmiljö

LOUNGEKÄNSLA MED SITTPUFFAR

För att det ska vara mysigt på en restaurang kan man behöva lite variation i möblemanget. Ibland kan det ju vara så att gäster får vänta lite innan deras bord blir tillgängligt. Då kan det passa fint att inreda med sittpuffar där gästerna får en välkomstdrink och kan sitta och prata lite medan de väntar.

Sittpuffar passar också bra på caféer där man vill ha en lite mysigare stämning. Då det kommer många gäster med barn uppskattas det att det finns lite enklare sittplatser av detta slag. De kan fungera lika bra för amning som för ett barn som inte vill sitta still vid bordet.

Med olika typer av sittpuffar och lite bekvämare stolar och fåtöljer går det att skapa en loungekänsla. Det gör att det blir mysigt i lokalen och då vill folk stanna kvar och komma tillbaka. För caféer är den här stilen perfekt. Det går att kombinera olika typer av bekvämare möbler på ett väldigt smart sätt.

PERFEKT BARMILJÖ

Vid en bar behövs det högre barstolar som är bekväma att sitta på. Här går det att välja mellan varianter som har en kudde och lite enklare hårda trästolar eller plaststolar. Vilket som blir bäst beror på barens karaktär.

Framförallt är det klokt att se över hur många stolar som ska stå vid baren. När restaurangmöbler står för tätt blir det inte lyckat. Det ska gå att klättra på och av en barstol utan att de som sitter omkring blir irriterade.

Är det en mindre bar kan det vara smart med färre stolar. Många vill ju helt enkelt stega upp till baren och stå vid den. Om det finns för många stolar på plats är det inte lyckat. Då kanske folk vänder om och hittar en bättre bar!

INOMHUS OCH UTOMHUS

När det finns servering utomhus och inomhus kan det behövas lite olika möbler för detta. En utomhusservering kräver möbler som klarar av större påfrestningar i form av väder och vind. Plastmaterial måste överleva trots att de bombarderas med UV-strålar.

Det är en stor hjälp om restaurangmöbler som ska användas utomhus hanteras på rätt sätt. Om de inte kan ställas undan i förråd varje dag går det kanske ändå att skydda med något täckande material på natten och då vädret gör det omöjligt att sitta utomhus och äta.

Det är bra att tänka på att de restaurangmöbler som finns inomhus inte med säkerhet kommer att passa utomhus. Om de inte är gjorda för att klara av vatten och ett tuffare slitage är det synd att använda inomhusmöblerna för uteserveringen.

Satsa istället på restaurangmöbler som är gjorda för den plats och det rum där de ska användas. Om du har en uteplats med mycket blåst är det till exempel bra att välja möbler som har lite mer tyngd så att de inte flyger omkring. Kanske till och med något riktigt elegant av gjutjärn.

VAR KAN MAN HÄNGA KLÄDERNA?

När kläder hängs på stolar tar det plats. Inte bara det. Det ser inte fint ut med ytterkläder som slängs på stolar och bord. Med tanke på detta är det verkligen klokt att se på klädhängare som kan placeras nära borden eller kanske i en entré.

En klädhängare som placeras på ett smart sätt kan faktiskt också bidra med mysfaktor. Den skapar lite rum i rummet. Då den står så att kläderna blir som en väggskärm mellan olika delar av restaurangen kan gäster uppleva att det är mycket privat vid borden.

Det här kan vara något att leka lite med för att hitta rätt positioner för klädhängare och skapa en känsla som är mysig utan att bli för full av saker.

FÄRGER OCH DESIGN SOM STÄMMER

Det är också viktigt att tänka på hur de restaurangmöbler du väljer kommer att passa med restaurangens koncept. Det här kan vara allt från en viss färgskala till ett tema. Ta reda på vilka färger och former som kommer att stärka ditt tema. Håll dig till dessa för att få en enhetlig känsla i lokalen.

Du kan alltid be oss om tips och råd om du är osäker. Det brukar vara bäst att hålla sig till en viss linje för stil såvida ditt koncept inte är någon form av kaos. Om du redan har inredning i restaurangen kan det ju vara klokt att välja nya restaurangmöbler som matchar den.