Att ha en bra stekpanna är viktigt för både proffskockar och hemmakockar. Den håller längre och gör ett bättre jobb än en billigare variant.

När man letar efter bra stekpannor är det bra att de tål att användas mycket, särskilt i ett professionellt kök. Ett proffskök fungerar annorlunda än ett vanligt kök hemma. Där finns större spisar och ugnar som lagar mat på högre värme för att snabbt få ut maten till hungriga kunder. Dessutom måste köksredskapen vara av hög kvalitet för att fungera bra och hålla länge.

Läs också: Vad är skillnaden på traktörpanna och stekpanna?

Vilken typ av stekpanna föredrar kockar att använda?

Stekpanna i rostfritt stål

Kockar älskar stekpannor i rostfritt stål av flera anledningar. Rostfritt stål är ett pålitligt material som varken rostar eller skadas lätt. Det står emot höga temperaturer och kan användas med metallredskap. Stekpannor av rostfritt stål behåller sin form och tål maskindisk, vilket gör dem bekväma i köket. Dessutom är de lättare än kolstål och gjutjärn, vilket minskar påfrestningen på handlederna vid långa matlagningssessioner.

För hemmakockar och proffskockar är rostfria stekpannor ett utmärkt val för daglig användning. En annan anledning till att kockar älskar att använda stekpannor i rostfritt stål är att de inte läcker ut eller reagerar på sura livsmedel. Vilket gör dem utmärkta för att laga tomatbaserade såser eller grilla laxfiléer.

Kolstål

Stekpannor i kolstål är ett vanligt val i professionella kök och är utformade för att klara kraven i restauranger. För erfarna kockar är kolstål ofta det föredragna materialet på grund av dess hållbarhet och överkomliga pris. Den värms även upp snabbt vilket är ett plus när man måste få ut maten snabbt. Kolstålets unika egenskap att förbättra smaker över tid liknar fördelarna med gjutjärn.

För hemmakockar är det viktigt att notera att kolstål kräver lite mer omsorg än vanliga kokkärl.

Stekpannor i gjutjärn

Gjutjärn är en utmärkt material för matlagning på grund av dess förmåga att behålla värmen, vilket gör det perfekt för att få en fin stekyta på biffar. En stekpanna i gjutjärn sprider värmen jämnt, vilket möjliggör effektiv matlagning även vid höga temperaturer på upp till 240°C, något som är idealiskt även för även för hemmakockar. Däremot tar gjutjärn lite längre tid att värmas upp på grund av sin natur och kräver lägre till medelhög värme.

Varför använder dem inte non stick pannor?

Professionella kockar gillar oftast inte nonstick pannor, särskilt stekpannor, eftersom de inte klarar av kraven i ett hektiskt kök. Nonstick pannor är också mer ömtåliga än gjutjärn, kolstål och rostfritt stål, och kan inte hantera de höga temperaturerna i kommersiella spisar och ugnar. De bör heller inte användas med metallredskap, vilket kan skada nonstick beläggning de har.

För hemmabruk är däremot en nonstick panna bekvämt eftersom den möjliggör enkel matlagning med minimal användning av matolja, kräver mindre underhåll och är lättare att hantera och rengöra än andra alternativ.

https://www.foodandwine.com/essential-pots-and-pans-7559868