Rätt tillagning av kyckling är av högsta vikt för att undvika matrelaterade hälsoproblem. Därför rekommenderar vi starkt att använda en termometer som din pålitliga följeslagare i köket. Genom att mäta kycklingens innertemperatur kan du vara säker på att den är perfekt tillagad.

För kycklingdelar med ben, som hel kyckling, kycklingklubbor och kycklingben, bör du sträva efter en innertemperatur på 82° vid benet.

När det kommer till benfri kyckling, såsom kycklingfilé och lårfilé, är målet en innertemperatur på 72° i den tjockaste delen av filén.

I kycklingdelar utan ben använder du termometern där delen är som tjockast och i delar med ben mäter du intill benet.

För att säkerställa korrekt användning, se till att termometern är ordentligt införd i köttet med hela mätsensorn inne i köttet. Undvik att placera den mot ben, då de leder värme bättre än köttet och kan ge felaktiga avläsningar.

Se alla våra termometrar

Hur fungerar en termometer

En färdigtillagad kyckling kännetecknas av klar saft och kött som lätt lossnar från benen. Med hjälp av en termometer blir detta resultat lätt att uppnå. Du behöver aldrig vara orolig för om kycklingen är färdig eller inte. Termometern ger dig den nödvändiga säkerheten för en lyckad måltid varje gång.

Analoga ugnstermometrar

Denna konventionella ugnstermometer är okomplicerad och säker att använda i ugnen. Den fungerar med hjälp av en enkel bimetallisk spole, och kräver varken elektricitet eller batterier. Du placerar den i den tjockaste delen av köttet och väntar tills den visar önskad temperatur. Det är viktigt att positionera termometern så att avläsningen är enkel.

Digitala termometrar

Dessa digitala termometrar fungerar på liknande sätt som ugnstermometrar, men har några fördelar. Digitala termometrar är vanligtvis utrustade med en sond som placeras i ugnen tillsammans med maten, och en digital kontrollenhet som placeras på köksbänken. Det gör att du kan övervaka temperaturen på din mat utan att behöva böja dig över ugnen för att se. De flesta modeller har även funktioner som möjliggör inställning av varningar när önskad temperatur närmar sig.

Relaterade produkter

Infraröd termometer, RayTemp® 3

Termometer Thermapen® ONE

Termometer Thermapen® Classic