Inte alla köksredskap och stekpannor är lämpade för induktionshällar. Endast magnetiska köksredskap och ibland de i rostfritt stål kan användas. Undvik glas-, koppar- och aluminiumkärl. Det är viktigt att köksredskapen är gjorda av ferromagnetiskt material speciellt utformat för induktionshällar.

Gjutjärn och många typer av rostfria stekpannor fungerar alla utmärkt på induktionshällar. Köksredskap i aluminium, rent koppar eller glas är inte lämpliga om de inte har en magnetisk beläggning i botten. Många tillverkare inkluderar nu en magnetisk beläggning i botten av sådana köksredskap, men äldre, icke magnetiska varianter fungerar helt enkelt inte.

Läs också: Vad är en sauteuse?

Läs även: Hur diskar man en stekpanna?

Såhär kan du testa om dina stekpannor funkar på induktionshäll

För att säkerställa om en kastrull eller stekpanna är lämplig för din induktionshäll, kan du testa genom att rikta en magnet mot botten:

  • Om magneten fäster sig stadigt på botten, är köksredskapet kompatibelt med induktionshällen.
  • Om magneten drar sig mot pannan svagt, är det inte helt säkert att den fungerar eftersom det kanske inte innehåller alla nödvändiga metaller.
  • Om det inte finns något drag i magneten, innebär det att köksredskapet inte innehåller de nödvändiga metallerna och kommer inte att generera värme.

Vilka kastruller till induktionshäll?

Det går att använda olika material på en induktionshäll, men det är avgörande att de är gjorda av ferromagnetiskt material. Om en kastrull är kompatibel med en induktionshäll är den oftast märkt med en specifik symbol. Se alltid efter denna symbol när du köper kastruller och stekpannor.

Botten måste vara magnetisk, så även om en kastrull är gjord av stål är det inte garanterat att den kommer att fungera. Därför är magnettestet ett användbart sätt att avgöra detta. Kom också ihåg att botten på kastrullerna bör vara platt för att vara kompatibla med induktionshällar

Är det möjligt att använda en gjutjärnsstekpanna på en induktionshäll?

För att ett magnetfält ska kunna genereras måste stekpannan som placeras på induktionshällen vara magnetisk. Eftersom en stekpanna i gjutjärn är tillverkad av järn och därmed är magnetisk i sin grundform, fungerar den utmärkt på induktionshäll.

Källa: https://www.thespruceeats.com/what-is-the-best-cookware-for-induction-cooktops-908920