Spelar ingen roll om du lagar mat professionellt i ett storkök eller i ditt hem. Kniven är en av de viktigaste redskapen för hemmakocken och yrkeskocken. En bra kökskniv gör matlagningen enkel, men vilka knivar behöver man i köket? Det finns ju så många olika knivar som alla har sina egna fördelar? Här går vi igenom de knivarna som täcker majoriteten av arbetsuppgifterna i köket. Food & Wine skriver: ’Att ha rätt knivar i köket kan göra stor skillnad i din matlagning’.

Läs också: Hur förvarar man knivar på bästa sätt?

Läs även: Hur slipar man köksknivar?

Vilka knivar används till vad?

  1. Kockkniv

Kockkniven är en allroundkniv och en av de mest använda i köket. Den är utformad för att hacka, skiva, tärna och krossa olika sorters matvaror som grönsaker, kött och fisk.

  1. Brödkniv

Brödkniven är utrustad med ett tandat blad som gör den idealisk för att skära i bröd utan att krossa det. Dess tandade egg möjliggör också en jämn skärning av hårda skorpskor.

  1. Filékniv

Filékniven, är designad för att filéa och rensa fisk. Dess tunna och flexibla blad möjliggör precision och noggrannhet vid arbete med fisk.

  1. Skalkniv

Skalkniven, används främst för att skala och rensa frukt och grönsaker. Dess spetsiga blad gör det också möjligt att göra precisionsarbeten som att skära ut kärnor och avlägsna oönskade delar.

  1. Santokukniv

Santokukniven är en japansk kockkniv och är utformad för att vara en allsidig kökskniv. Den används för att skära, hacka och tärna både kött och grönsaker. Santokukniven är känd för sitt balanserade och mångsidiga användningsområde.

  1. Styckkniv

Styckkniven, även kallad köttkniv, är speciellt designad för att skära genom kött. Dess långa och smala blad möjliggör jämnare skärningar och gör den idealisk för att trimma, skiva och portionera större stycken kött.

Behöver man verkligen alla knivar?

Både ja och nej, om du kanske känner att det är onödigt med alla dessa knivar finns det i varje fall tre essentiella knivar. Vi kan kalla dem för ”the big three”. Dem tre knivarna ger varje hemmakock de rätta verktygen för alla uppgifter, hacka morötter till skära kött. Dessa är: Kockkniv, brödkniv och skalkniv.

Relaterade produkter

Filékniv, flexibel

Brödkniv, vänsterslipad

Skalkniv Ni, 9 cm