”Sauteuse” härstammar från det franska ordet för ”sautépanna”. Sautepannor är en typ av panna som har en bred botten, sluttande sidor och vanligtvis är täckta med ett tättslutande lock.

Dessa pannor är lite högre än en vanlig stekpanna och har djupare sidor, vilket ger mer yta för matlagning och gör det lättare att blanda om maten.

När du söker efter köksredskap kommer du att märka att ordet ”sauteuse” används för att beskriva en sautépanna med två sidohandtag istället för ett långt handtag. Det är dock inte ovanligt att de två termerna används omväxlande.

Vad är en sautepanna?

En sauteuse är en mångsidig och praktisk panna som kan användas i köket för en mängd olika ändamål. Den är nästintill obegränsad i sina användningsområden, oavsett om det handlar om att steka, sautera, bräsera, långsamt koka eller fräsa. Tack vare denna mångsidighet är sautépannan perfekt för en rad olika matlagningstekniker.

Pannans generösa storlek gör att den kan rymma grytor, soppor och större styckdelar av kött. Dessutom kan den också fungera som ett elegant serveringsfat för familjemiddagar. En sautépanna kan smidigt övergå från spis eller ugn till matbordet, vilket gör den både praktisk och stilfull.

Vilka användningsområden har sauteuser?

Med sin djupa och platta botten är sauteusen perfekt för att bryna mat på spisen och sedan överföra den till ugnen. De höga sidorna fungerar som ett skydd mot dropp och stänk i ugnen. Att sautera grönsaker som morötter, lök och selleri för att sedan tillsätta fond för soppor och grytor gör den idealisk för familjemåltider.

Trots sin breda yta skapar sauteusen förvånansvärt mycket volym utan att vara så hög som en traditionell gryta. Fonder kan enkelt puttra i timmar i sauteusen.

Det kupolformade locket tillåter försiktig ångning och behåller fukt, samtidigt som det breda området gör att vätskor kan reducera snabbt utan lock. Den breda basen gör också sauteusen perfekt för att laga risrätter som risotto.

Läs mer: Viktigaste tillbehören för kök och matsal