Det finns en märklig sak som händer med hur restauranger är inredda: ibland, när det är rätt gjort, så smälter möbler, inredning, andra människor och köksljud samman på ett sätt som gör att du känner dig bekväm och kan njuta av din måltid. Men när det är fel, då märker man det direkt. Genom att vara uppmärksam på hur du placerar dina restaurangmöbler kan du undvika att dina kunder hamnar i obehagliga situationer. Här är några tips för att skapa en attraktiv atmosfär som flyter smidigt.

Se hur vi kan hjälpa dig med inredningen i restaurangen.

Bestäm vilken känsla du vill förmedla

Din restaurangs layout sätter tonen för den atmosfär du vill skapa, så börja med att bestämma vad du strävar efter. Vill du att din plats ska kännas öppen och rymlig? Traditionell? Eller kanske mysig och privat? Varje stil skapar en speciell känsla som kommer att påverka hur du placerar dina möbler. Genom att variera sittplatsernas höjd, restaurang bordskivornas form och storlek, antalet bås, barplatser och bord kan du skapa olika atmosfärer.

En mysig layout kan inkludera fler bås eller separata delar med skärmar för att ge en känsla av avskildhet, samtidigt som den skapar en känsla av ett intimt utrymme. Å andra sidan kanske en mer minimalistisk, öppen restaurang väljer att ha fler höga bord och barstolar för att skapa en luftigare känsla.

Balansera volym & komfort

Att skapa en bra layout för restaurangmöbler kräver balans. Du vill optimera dina intäkter genom att rymma så många kunder som möjligt utan att tränga ihop dem. För många bord och stolar gör inte bara kunderna obekväma utan stör också personalens rörlighet, försämrar servicen och skapar frustration.

Å andra sidan kan för få platser irritera kunderna genom att de måste vänta på lediga bord, vilket resulterar i färre intäkter och ineffektivitet för köket.

Glöm inte restaurangens funktion

Förutom att tänka på antalet platser är det viktigt att noggrant överväga hur rörelsen fungerar i din matsal. Hur kommer dina kunder att röra sig runt? Hur är det för din personal? Identifiera var eventuella flaskhalsar finns och var utrymme kan gå förlorat. Tänk på att skapa tydliga vägar för kundernas bekvämlighet och intuitiva vägar för personalen att smidigt röra sig från köket till borden. Designen av din restaurang handlar lika mycket om effektivitet som om utseendet.

Vidare, vad händer när det finns långa köer? Om du inte har tillräckligt med väntutrymme kan kunderna tvingas stå obekvämt i matsalen eller utanför restaurangen, vilket kan leda till att de väljer att inte vänta alls. Att planera för tillräckligt med utrymme för väntande gäster hjälper er att undvika obehagliga situationer.

Variera sittplatserna

Att variera sittplatserna i din restaurang är bra för att skapa olika atmosfärer, men var försiktig: för mycket av samma sak kan göra det tråkigt och fantasilöst. Om alla sittplatser är likadana, som fristående bord i samma höjd, kan din matsal se platt och enformig ut, och båsen kan kännas trånga och inte optimalt använda utrymmet.

Å andra sidan, fall inte för frestelsen att variera för mycket. Beroende på din restaurangs utrymme och den atmosfär du vill skapa, kan det vara bra att hålla dig till en viss typ av sittplatser. Till exempel, en restaurang för romantiska dejter kan dra nytta av mysiga områden med små bord för två, vilket skapar en intim och privat känsla.

Läs även: Restaurangmöbler som får gästerna att trivas