Tips hur du kan använda dig av en bordsskärm på arbetet

Det finns många användningsområden för en bordsskärm. Det är också därför som den är en god investering. När bordsskärmar först beställs kanske de kommer att användas på ett visst sätt och senare kommer de att göra nytta på nya sätt.

Vi ska ta en titt på hur du kan använda dig av en bordsskärm skrivbord och andra ytor kan förbättras med. Om du ska köpa ljuddämpande bordsskärm till bord så är det givetvis smart att förstå lite mer om deras användningsområden och de möjligheter som finns.

10 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR BORDSSKÄRMAR

  1. Bättre arbetsro på kontorslandskap

På ett kontorslandskap så behövs det avskiljning mellan varje arbetsplats. Det smarta med en skärm som du fäster i bordet är att den fungerar lika bra på ett vanligt skrivbord som på ett höj- och sänkbart skrivbord. Skärmen sitter på ett sätt som gör att du får en privat plats oavsett om du sitter ner eller står upp och jobbar.

Det går också att använda en liten vikbar bordsskärm runt ett mindre bord. Det här kan fungera väl på arbetsplatser där man till exempel sitter i samma rum för att syssla med telefonförsäljning.

I det här läget är det förstås A och O att skärmarna fungerar som ljudabsorbenter och hindrar ljud från att spridas fritt i lokalen. Det kan bli väldigt svårt att jobba i ett rum med många arbetsplatser som sorl får fritt flöde.

Du bör därmed välja en ljuddämpande bordsskärm med god effekt. Det är något som kan ses som en viktig investering i arbetshälsa oavsett hur man jobbar i lokalen.

  1. Skydd mot insyn

Med en smart Abstracta bordsskärm kan du också skapa skydd mot insyn. Det handlar inte bara om att minska insyn mellan olika arbetsplatser. Ibland kan det ju vara så att det finns glasväggar mot andra rum eller mot utsidan av en byggnad.

Det här kan upplevas som fräscht och ljust men är sällan så bra för produktiviteten vid enskilda arbetsplatser. Om det finns en bra skärm på bordet så kan den som jobbar där dra nytta av ljuset och luftigheten utan att uppleva att alla ser det som står på skärmen eller vad personen sysslar med.

Idag finns det ju otroligt snygga bordsskärmar i olika färger. Därmed kommer det inte att se konstigt ut för den som ser in genom en glasvägg eller för den som går igenom ett kontorslandskap. Idag är vi vana vid att se den här typen av skärmar som en del av kontoret så för det mesta blir det bara snyggare av att inreda med bordsskärmar och avgränsa insynen på enskilda arbetsstationer.

  1. En bordsskärm som en anslagstavla

En skärm som man fäster i bordet är också en form av anslagstavla. När du väljer en stadig lösning som en Abstracta Softline bordskärm med beslag så finns det ingen oro för att skärmen skulle välta för att du fäster papper och annat på den.

Att använda bordsskärmen som anslagstavla ger flera fördelar. Dels kan det bli lättare att jobba när information om telefonnummer och annat finns nära till hands. Dels är det förstås så att vi vill göra våra arbetsplatser personliga. Det känns trevligt med lite bilder på sådant som du blir glad av. Det är enkelt att fästa på en bordsskärm som monteras direkt på bordsskivan.

Det finns förstås ljudabsorberande skrivtavlor som kan fungera på samma sätt. Men dessa tar upp mycket mer plats och är kanske inte bästa valet då behovet av anslagstavla bara är för en person som sitter vid skrivbordet.

Det är bra med ett klämfäste för enkel montering av bordsskärmen

  1. Effektiv ljuddämpning ger arbetsro

För att få effektiv ljuddämpning i ett rum så bör man se på flera lösningar som kan samverka. Dels är det smart att använda sig av väggabsorbenter och takabsorbenter och dels så är det klokt att dra nytta av skärmar som blockerar ljud och minskar på ekon i rummet.

Ljuddämpande plattor som man fäster i ett innertak har ju en allmän effekt på rummet. Den är viktig. Men det här är inte samma sak som den omedelbara skillnad man kan känna då den skärm kommer på plats på det egna skrivbordet.

Den som sitter bakom en bordsskärm upplever inte bara att det blir lättare att fokusera då kollegor pratar i telefon och ger upphov till andra ljud i närheten som blockeras. Man kan ju även uppleva att det känns bättre att sköta egna samtal då andra inte hör detta så tydligt. Det blir bättre arbetsro helt enkelt.

Om vi ser på andra ställen som skolor så är detta också viktigt. Det kan finnas elever som behöver mer ro och som kan dra nytta av en bordsskärm skola kan ordna med. Bara det att eleven inte ser vad andra skolkamrater pysslar med vid sina bänkar kan fungera mycket bra för ämnen där det krävs mer fokus och koncentration.

  1. Temporär arbetsplats för besökare

På kontor behöver man ofta en tillfällig arbetsplats för frilansare och besökare. När en kund kommer på besök och ber om att få en plats för att sitta med sin laptop så är det inte så bekvämt att ge denna plats för arbete i matsalen.

Om man istället kan ordna med ett mindre bord och en vikbar bordsskärm så är det ju utmärkt. Det blir väldigt bekvämt med den här typen av spontan arbetsplats och det är klart att det gör ett gott intryck.

Skärmen kan ju även tas med för arbete på andra platser. Om du ofta måste jobba på bord på andra kontor eller kanske på allmänna platser är det inte så dumt att kunna plocka fram en liten bordsskärm som gör att du får en avskild plats.

  1. Skapa spelhörna med bordsskärmen

Bordsskärmar är inte bara för arbete. Om du har inrett en liten spelhörna därhemma så är det inte så dumt att avskärma den. Det kan du enkelt göra med smarta lösningar för skärm på bordet. Det betyder att du inte måste ställa större golvskärmar på golvet omkring ditt spelbord.

  1. Arbetsgrupper för grupparbeten och möten

För grupparbeten är det också bekvämt med tillfällig avskärmning. Det går ju att skapa den för ett enskilt bord eller för flera. På så vis kan en grupp som ska brainstorma göra det utan att störa alla andra som finns omkring.

Om det ska hållas möten är det också fint att kunna skapa en mer privat plats. När det inte finns avskilda rum för detta så gör det mycket till att man åtminstone upplever att man sitter mer privat bakom skärmen som finns på bordet.

  1. Avgränsat hemmakontor

Du som jobbar hemma kanske har inrett ditt kontor i sovrummet eller i ett hörn i kök eller vardagsrum. Det här kan fungera fint när ingen annan är hemma. Men trots att andra familjemedlemmar inte stör dig kan du tappa fokus då du ser saker som inte har med ditt jobb att göra.

Här kan en bordsskärm verkligen göra stor nytta. Den tar inte en massa plats och är ändå otroligt avgränsande. Det blir tydligt var du jobbar och var du lever familjeliv!

  1. Bygg rum i rummet

Med bordsskärmar går det att bygga rum i rummet. Även om dessa skärmar inte går hela vägen upp till taket och heller inte täcker under bordet så blir det strukturerat. Det kan leda till att vi upplever bättre trivsel i ett rum. När det känns mer som ordning och reda så blir det också mer ordning och reda.

Med bordsskärmar går det att vara flexibel. Samma skärmar kan användas på olika bord och man kan bygga om i enlighet med behov. Det är väldigt bra för dynamiska företag där man inte alltid kan sitta på samma sätt.

  1. Bättre arbetsmiljö i receptionen

I en reception är det ofta mycket öppet mellan den som kommer fram till en receptionsdisk och den som sitter bakom den. Det här måste man ju ha för god kommunikation. Då receptionister även ska jobba med annat än att ta emot besökare är det inte så dumt att ha en plats i receptionen där det finns en bordsskärm som avgränsar.

Det här gör att personen som är upptagen med ett telefonsamtal eller jobbar på datorn inte blir störd av gäster som kommer fram till receptionsdisken för att få svar på frågor.

Danielle Lhorens