Hur diskar man en stekpanna? Undrar du om det är säkert att använda tvål på gjutjärn? Behöver du veta hur man återställer glansen på koppar?  Det är troligt att du använder olika typer av stekpannor när du lagar mat. Från mormors pålitliga gjutjärnspanna för krispigt bacon till den i rostfritt stål och kanske den nya nonstick pannan du fick i julklapp.

Det innebär att du inte bara har en typ av stekpanna att diska. Varje material kräver sin egen speciella rengöringsmetod.

Om du någonsin har undrat över hur du ska rengöra specifika typer av stekpannor, har du kommit rätt. Upptäck de bästa sätten att rengöra var och en och vad du ska göra med de envisa matresterna som har bränt fast.

Läs också: Vad är skillnaden på traktörpanna och stekpanna?

Läs även: Hur rengör man under stekpannan?

Hur man diskar olika typer av stekpannor

Hur man rengör gjutjärnspannor

Generell rengöring: Trots en vanlig missuppfattning är det fullt acceptabelt att använda en mild tvål och vatten för att rengöra ditt gjutjärn. Var noga med att försiktigt handdiska pannan efter varje användning.

För envisa fläckar: Vid envisa matrester, prova saltmetoden. Detta innebär att man strör grovkornigt salt på pannan och skrubbar sedan med en borste eller svamp. Saltet agerar som ett skonsamt slipmedel för att avlägsna smutsen. Därefter ska du hälla ut saltet och diska pannan som vanligt. Tänk på att olja in gjutjärnspannan efter diskning.

Undvik: Oavsett hur besvärlig matresterna är, försök att undvika att låta gjutjärnet ligga i vatten under en längre tid eftersom detta kan leda till rostbildning.

Hur man diskar stekpanna i rostfritt stål

Generell rengöring: Torka bort överskottsolja med en pappershandduk och rengör sedan med tvål och vatten. Att använda diskmaskinen kan med tiden skada din stekpanna. Använd istället en diskborste i nylon eller en mjuk svamp, och torka sedan av med en handduk för att undvika vattenfläckar.

För svåra fläckar: Fyll pannan med en blandning av vatten och vinäger och låt det koka upp. Skrapa sedan bort fläckarna med en träslev eller en diskborste i nylon.

Undvik: Att använda stålull eller rengöringsmedel med slipande effekt kan orsaka repor på ytan av din rostfria panna.

Hur man rengör kopparpannor

Generell rengöring: Efter att du använt en stekpanna i koppar, ska du låta den svalna helt och diska sedan med varmt vatten, en mjuk svamp och ett milt diskmedel.

För envisa fläckar: Många uppskattar att deras kopparkärl utvecklar en naturlig patina över tiden. Om du vill att din kopparpanna förblir blank och ser ny ut, kan du göra såhär: Gör en pasta genom att blanda citronsaft (eller vinäger) med bakpulver. Applicera pastan på grytan och polera sedan med en mjuk trasa.

Undvik: Undvik att använda rengöringsprodukter som innehåller blekmedel för att rengöra dina kopparpannor. Blekmedel är frätande och kan orsaka hål i ytan på dina stekpannor i koppar.

Hur man rengör nonstick pannor

Generell rengöring: En stor fördel med nonstick pannor är att dem är enkla att rengöra! De flesta matrester lossnar lätt, särskilt om du hanterar dem direkt. Diska för hand med diskmedel och använd en nylonborste eller svamp för att undvika repor.

För envisa fläckar: Om det har fastnat mat, kan du fylla pannan med vatten och tillsätta cirka 1/4 dl bakpulver. Ställ pannan på spisen och låt blandningen sjuda i 10 minuter. Diska sedan med tvål och vatten.

Undvik: Undvik att använda diskmaskin! Varmt vatten och kraftigt diskmedel i diskmaskinen kan skada nonstick beläggningen.

Hur man rengör aluminiumpannor

Generell rengöring: Rengör aluminiumpannor med tvål och vatten. Ett tips från oss; Om du använder en aluminiumbakplåt, kan du använda folie eller bakplåtspapper innan du tillagar något för att spara tid vid städningen.

För envisa fläckar: Har du råkat bränna din aluminiumpanna? Testa detta knep: Fyll pannan med vatten och värm på spis eller ugn beroende på om det är en plåt eller stekpanna. Låt pannan stå och koka i en halvtimme och ta sedan bort för att skrubba bort fläcken.

Undvik: Var försiktig med användningen av bakpulver när du rengör aluminium kärl. Om du låter det sitta för länge kan det orsaka oxidation och missfärgning på din panna.

Hur man diskar en keramisk stekpanna

Generell rengöring: Pannor med keramisk beläggning är naturligt nonstick, vilket gör dem enkla att rengöra med en mjuk svamp och tvål och vatten. Kom dock ihåg att låta pannan svalna helt innan du diskar den.

För envisa fläckar: Låt tvålvatten sjuda på låg värme och skrapa sedan försiktigt bort fläcken med en svamp eller en borste som inte nöter.

Undvik: Keramik är tåligt, men det kan repas. Så använd aldrig stålull eller slipande rengöringsmedel för att diska keramiska pannor.

När du rengör dina köksredskap är det viktigt att använda rätt metoder för olika material. För en omfattande guide om hur du rengör olika typer av pannor, se Taste of Home.

Så diskar man en stekpanna i kolstål

Undvik att använda diskmedel eller diskmaskin när du diskar kolstålstekpannor. Vanligtvis är varmt vatten tillräckligt för att rengöra dem. Försök att bara använda fuktad trasa för att rengöra pannan och undvik att hälla vatten direkt på den. Kom ihåg att vatten och fukt kan påverka kolstålets kvalitet, så använd det sparsamt. Efter rengöringen är det viktigt att noggrant torka pannan.

Här kan du läsa mer om hur du rengör brända stekpannor.

Relaterade produkter

Stekpanna TechnIQ
SCANPAN

från 1 240 kr

Stekpanna CTX
SCANPAN

från 1 020 kr

Wokpanna TechnIQ 30 cm