När du ska handla nya stekpannor till ditt kök kan det vara till hjälp med en enkel guide som styr dig mot de mest hälsosamma köksredskapen. Även om det inte är realistiskt att byta ut all din köksutrustning över en natt, kan det ge hälsofördelar att gradvis byta ut grytor och kastruller, ett steg i taget. Idag kommer jag att gå igenom fyra skadliga material som bör undvikas.

Läs även: Hur diskar man en stekpanna?

Potentiellt skadliga stekpannor att undvika

Pannor med keramisk beläggning

Keramiska pannor och köksredskap är ofta tillverkade av metall som är täckt med en syntetisk polymer, som är mjukare än metallen. Denna beläggning kan slitas över tid och har en begränsad livslängd på cirka ett år. När beläggningen börjar slitas, och beroende på materialet under den syntetiska polymeren, kan skadliga metaller börja läcka ut i maten.

Nonstick pannor (Teflon)

Nonstick pannor är täckta med en syntetisk beläggning av polytetrafluoreten (PTFE eller PFAS), som är en plastpolymer som kan frigöra skadliga och cancerframkallande gaser vid höga temperaturer över 260 grader Celsius (källa).

Köksredskap aluminium

Aluminiumkärl i köket är ofta belagda för att förhindra läckage av aluminium. Men dessa skyddande beläggningar kan lätt slitas av och förloras över tid. Även om aluminium är ekonomiskt, kanske risken att överföra aluminium till din mat och därigenom öka risken för potentiell aluminiumtoxicitet inte är värd det. Aluminium kan ackumuleras i kroppen och orsaka problem i hjärna, lungor, skelett och andra vävnader, vilket kan leda till problem med nervsystemet och minnesförlust.

Kopparpannor

Kopparkärl är populära på grund av sin förmåga att värmas jämnt över ytan. Trots detta, rekommenderas inte användningen av dem i hemmet. Obehandlat koppar kan läcka ut i maten och även beläggningar kommer att försämras med tiden. För mycket koppar kan minska nivåerna av zink och försvaga immunförsvaret. Det kan även påverka binjurar och sköldkörtel, vilket ofta resulterar i trötthet.

Vilken stekpanna är hälsosammast?

Bland de olika typerna av stekpannor som finns är rostfritt stål och gjutjärn ofta betraktade som de hälsosammaste alternativen.

Rostfritt stål är icke poröst och reagerar inte med maten, vilket gör det till en säker och pålitlig val. Dess hållbarhet och förmåga att motstå korrosion och repor gör det också till ett populärt val bland många kockar.

Gjutjärnspannor, om de tas om hand på rätt sätt, kan vara lika hälsosamma. De är slitstarka och kan vara ett utmärkt val för matlagning eftersom de inte läcker kemikalier eller metaller i maten.