Vilken sida av tallriken lägger man besticken? Det är en fråga som ofta dyker upp när det kommer till bordsetikett och korrekt dukning av en middagstallrik. Att ha kunskap om var man placerar besticken kan vara en indikation på god etikett och kan hjälpa till att undvika förvirring och osäkerhet under en måltid.

Bordsetikett är en viktig del av social interaktion och kan påverka upplevelsen av en middag. Genom att följa korrekta regler för dukning kan man skapa en elegant och välorganiserad atmosfär. Många detaljer spelar in när det kommer till dukning, och placeringen av besticken är en av dem.

Läs mer: Så kan restaurangporslin påverka matupplevelsen

Bestickens placering

Bestick dukas från utsidan och inåt i den ordning som maten ska ätas.

Kniven placeras alltid med skärbladet vänd inåt mot tallriken. Gaffelns tenar kan antingen peka uppåt eller nedåt, beroende på personlig preferens. Mat som äts enbart med gaffeln, som till exempel hummer, placeras till höger vid handen som håller gaffeln. Även soppskedar placeras till höger, längst ut.

När det gäller förrättsbestick placeras de ytterst vid dukningen, med gaffeln till vänster och kniven till höger. Besticken kan också placeras på tallriken där de kommer att användas, som en förberedd förrätt.

När det kommer till dessertbestick placeras dessertskeden mellan glaset och tallriken med skaftet åt höger. Gaffeln placeras närmast tallriken (nedanför skeden) med skaftet åt vänster. Om det bara är en gaffel som används, riktas skaftet åt höger. Om det bara är en sked, som vid dessertsoppa, har även den skaftet åt höger.

Sammanfattning

Utöver placeringen av besticken finns det också andra faktorer att överväga när det kommer till dukning. Materialvalet för besticken kan påverka den övergripande upplevelsen, och tillbehör som servetter och tallrikshållare kan användas för att skapa en mer elegant dukning.

Sammanfattningsvis är placeringen av besticken på tallriken en viktig del av bordsetikett och dukning. Genom att vara medveten om traditionella regler och kulturella skillnader kan man skapa en välorganiserad och respektfull måltidsupplevelse.