En generell tumregel är att servera vitt vin vid en temperatur på 8–10 grader för att få en bra balans. Vissa viner kan dock föredra något högre eller lägre temperaturer.

Fylliga och smakrika vita viner kan med fördel serveras vid upp till 12 grader för att framhäva alla aromer och smaker på bästa sätt.

Lätta viner gynnas av en svalare serveringstemperatur på runt 6 grader. Detta hjälper till att maximera friskheten i vinet, vilket är dess karaktäristiska drag.

Men som alltid när det gäller smak är det du själv som bäst vet vad du tycker om. Du kommer själv att märka vilken temperatur som passar dig bäst för olika typer av vitt vin. Tänk på att dricka vinet ur vinglas. Eftersom glasets utformning kan påverka temperaturen.

Läs mer: Vilket glas till vilken dryck?

Hur får jag till den rätta temperaturen?

En användbar regel att komma ihåg är att det ofta är det bättre att servera vinet för kallt än för varmt. Varför? För att när ett vitt vin tas ur kylen höjs temperaturen snabbt med några grader. Därför kan du med fördel kyla vita viner under den rekommenderade serveringstemperaturen. Om ni har en vinkylare hålls vinet kallt även när det står ut.

Hur länge ska man kyla vitt vin?

Hur länge ska jag kyla vinet? Ställ in det vita vinet i kylen i minst två timmar innan du ska dricka det så att det hinner bli ordentligt kallt. Du kan även kyla det längre än så om du önskar.

Om det är ett fylligt vin som ska serveras, kan du ta ut det ur kylen cirka 15–30 minuter innan servering för att låta det höja temperaturen något.

Det är viktigt att notera att detta är allmänna riktlinjer och det kan vara en bra idé att experimentera och anpassa temperaturen efter din egen smak och preferenser.

Vid dessa temperaturer ska du servera vitt vin

Här är några förslag på serveringstemperaturer för olika typer av vitt vin:

Asti – Servera vid 7°C

Cava – Servera vid 8°C

Prosecco – Servera vid 8°C

Champagne – Servera vid 9°C

Rosé – Servera vid 7°C

Sauvignon Blanc – Servera vid 8°C

Pinot Grigio – Servera vid 9°C

Riesling – Servera vid 10°C

Chablis – Servera vid 10°C

Chardonnay – Servera vid 11°C

Viognier – Servera vid 12°C

Montrachet – Servera vid 13°C