Varför ska man stå upp och jobba? Du har förmodligen sett kollegor svara på e-postmeddelanden vid skrivbordet på löpbandet, medan andra arbetar vid elektriska skrivbord och ytterligare någon använder en skrivbordscykel. Men visste du att dessa vanor också minskar risken för hjärtsjukdomar, fetma och rygg- och nacksmärtor? 

Därför ska du stå upp och jobba

Forskning har kopplat långvarigt sittande till dessa och andra hälsoproblem. Till och med personer som tränar regelbundet kan utsättas för hälsorisker om de sitter för mycket.

Detta är precis vad forskare som publicerade sin studie i Journal of Physical Activity and Health försökte undersöka. De utrustade 74 friska personer med masker som mätte syreförbrukningen, vilket är en indikator på kaloriförbränning, medan de utförde datorarbete, tittade på TV, stod eller gick på ett löpband. Här är deras resultat:

  • När försökspersonerna satt brände de 80 kalorier per timme, vilket är ungefär samma som att skriva eller titta på TV.
  • När de stod upp ökade kaloriförbränningen endast något mer jämfört med sittande, med cirka 88 kalorier per timme.
  • Att gå resulterade i en förbränning av 210 kalorier per timme.

Med andra ord, genom att använda ett stå skrivbord i tre timmar bränner du ytterligare 24 kalorier, vilket motsvarar ungefär samma mängd kalorier som en morot. Men bara genom att gå i en halvtimme under lunchrasten kan du bränna ytterligare 100 kalorier varje dag.

Få sju praktiska tips för att stå och arbeta på ett sätt som främjar hälsa i denna artikel från Prevent.

Rätt sätt att stå

Enligt experter är det bästa sättet att använda ett höj och sänkbart skrivbord att alternera mellan att stå, sitta och sedan stå igen. Det rekommenderas att göra detta flera gånger under dagen. Du kan börja med att stå i bara 30 minuter åt gången, några gånger om dagen, och sedan gradvis öka tiden till en timme eller till och med flera timmar, beroende på din bekvämlighet.

Se till att placera skrivbordet så att din kropp är i rätt position. När du står bör din huvud, nacke och ryggrad vara i en rak linje, och dina armbågar bör bilda en 90-graders vinkel när dina handleder vilar platt på skrivbordet. Placera också din datorskärm i ögonhöjd för att undvika spänningar i nacken.

Det är viktigt att bära bekväma skor utan höga klackar eller låga sulor när du står. En ståmatta kan också vara till hjälp för att ge extra stöd och komfort. (Ska man använda ståmatta utan skor?)

Kom ihåg att ta korta pauser var 30:e minut eller så och lämna ditt skrivbord för en promenad. Du kan besöka en kollega vid deras skrivbord eller ta en kort vattenpaus för att röra på kroppen och ge din rygg en paus. Trots att du står mer, ska du inte glömma att ägna minst 30 minuter åt måttlig intensitetsmotion, 5 dagar i veckan.

Läs mer: Varför är skrivbord bra?