Vilka japanska knivar är bäst? Dessa köksknivar har fått ett rykte om sig att vara bland de absolut bästa på marknaden, och det finns flera skäl till det.

Därför är vi här för att introducera de absolut bästa japanska kockknivarna som inte bara lever upp till sitt rykte, utan också kan göra matlagningen till en mer njutbar upplevelse. Nedan har vi sammanställt en lista över de fem japanska knivar som vi anser vara de bästa.

Är japanska knivar bra?

Men varför är japanska knivar så bra? Jo, de är kända för sin otroliga skärpa och precision, samtidigt som de har en vacker estetik. Stil och elegans är synonymt med japanska knivar. Dessa knivar är tunna, vilket gör dem särskilt lämpliga för att arbeta med fisk, tunt kött, grönsaker och frukt. Det är dock viktigt att hantera dem på rätt sätt eftersom de kan vara känsliga och lätt skadas om de inte används korrekt.

Så, om du vill ha en kniv som kan erbjuda överlägsen skärpa och stil samtidigt som den gör matlagningen till en roligare upplevelse, är japanska knivar definitivt ett bra val.

Så använder du en japansk kockkniv

Gyuto (Kockkniv): Gyuto är den klassiska kockkniven som kan användas till nästan allt i köket. Skillnaden mellan Gyuto och europeiska kockknivar är tunnare blad och hårdare stål. Ursprungligen designades den för att skära större köttbitar.

Santoku (Allkniv): Santoku betyder ”kniv med tre dygder” och kan användas för fisk, grönsaker och kött.

Kiritsuke (Allkniv): Kiritsuke är en allkniv som traditionellt används för att skära upp fisk eller grönsaker. Den har en svärdliknande form och ett rakare blad, vilket gör den lite längre.

Bunka (Allkniv): Bunka är en mångsidig kniv som ursprungligen var designad för att användas i det västerländska köket. Den har en flexibel profil och ett brett handtag som gör den enkel att använda.

Deba (Trancherkniv): Deba är en tungare variant av japanska knivar som främst används för tuffa uppgifter. Den designades ursprungligen för att filea fisk och skära kött. Deba-knivar har ofta ett tjockare blad.

Nakiri (Grönsakskniv): Nakiri knivar kännetecknas av deras unika, rektangulära form. De liknar ”usuba” knivar, men är lite tunnare. Nakiri används för att hacka grönsaker

Petty (Skalkniv): Petty-knivar är speciellt designade för mindre uppgifter i köket. De är en förminskad version av Gyuto och passar perfekt för ömtåliga arbeten där en större kockkniv skulle vara olämplig. Petty-knivar kan användas för att skala frukt, dekorera, och andra små uppgifter.

Yanagi (Sushi-/Sashimikniv): Yanagi-knivar kännetecknas av sina långa blad. De användes traditionellt för att skiva sushi och tunna fiskbitar. Idag används de också för att skära kött, särskilt större köttbitar där det långa bladet är användbart.

5 bra japanska knivar

Shun Classic: Allroundkniv med en kärna av hårt VG-MAX-stål och en elegant damaskusmönstrad yta.

Global G-2: Kockkniv med ett lätt och ergonomiskt handtag samt en vass CROMOVA 18-stålklinga. Idealisk för precisionsarbeten och allmän användning i köket.

Miyabi Kaizen: Kniv med en hård kärna av VG10-stål och 65 lager av rostfritt stål. Utmärkt för skivning av kött, fisk och grönsaker.

Kasumi Chromium: En högkvalitativ japansk kockkniv med en 18 cm lång klinga och en kärna av V-Gold No. 10-stål. Den är välbalanserad och erbjuder utmärkt skärpa och precision.

Masamoto KS Gyuto: En av de mest respekterade japanska kockknivarna, handsmidd med en klinga av högkolstål och en stabil trähandtag. Perfekt för professionella kockar och seriösa hemmakockar.

Läs mer: Viktigaste tillbehören för kök och matsal