Hur ska man sitta på en sadelstol? Forskning har fokuserat på att hitta den bästa positionen för att utföra uppgifter som kräver att man står eller rör sig framåt, och det har krävts mycket arbete och studier för att utveckla den vetenskapen. Inom exempelvis vård och kontor kan det vara särskilt angeläget att använda säkrare sittställningar för att undvika hälsoproblem.

En populär trend på arbetsplatsen sägs vara att använda sadelstolar eller andra sittalternativ som stimulerar användaren att upprätthålla en naturlig kurva i ländryggen, som kallas för en ”S-kurva”.

Fördelar med att använda sitt-/ståalternativ på arbetsplatsen

De vanligaste sitt-/ståalternativen är träningsboll och sadelstol, eftersom de stimulerar en arbetsställning där användaren sitter i balans med fötterna platta på golvet. Om de justeras korrekt, kan det ge många fördelar, som att ha en bättre hållning, andas djupare, ha en mer stabil räckvidd, förbättrad blodcirkulation i benen och en balanserad bäckenposition. Dessutom får användarens bål och lår träning när de byter position från sittande till stående.

Så ska man sitta på en sadelstol

För att få ut det mesta av en sadelstol är det viktigt att förstå skillnaden mellan sitt-/ståpositionering och traditionella sittplatser. Precis som när man sätter sig på en häst är det bäst att hålla i framsidan av sadeln och sätta sig på den bakifrån eller från sidan, för att ha kontroll över sittningen.

När du sitter på en sadelstol kan du justera höjden så att du står isär med ben och fötter på golvet medan skinkorna vilar på sadeln. En sadelsits öppnar upp vinkeln mellan låret och bålen, så sikta på en 60–70 graders vinkel, vilket är lägre än de 90-gradersvinkeln som traditionella sittplatser erbjuder.

Att sitta på en sadel är som att stå med en lätt knäböj, med höfterna högre än knäna och benen utspridda i en nedåtgående sluttning, med fötterna i en lätt utåtriktad position som överensstämmer med benens position. Om sadeln känns för hög, kan du sänka höjden. När din ryggrad vänjer sig vid den nya sitt-/ståpositionen kan du höja sadelns höjd.

Sista steget innebär att justera sittlutningen. Genom att använda en sit-/ståposition roteras bäckenet framåt, vilket kan hjälpa till att skapa en bekväm och korrekt sittställning. För att testa om sitsvinkeln är korrekt kan man försöka lyfta båda fötterna från golvet samtidigt och känna efter om man känner sig balanserad.

Om detta inte är fallet kan man justera säteslutningen genom att sitta på pallen med fötterna platt på golvet och lossa vredet eller höja spaken. Genom att göra små justeringar kan man hitta ”sweet spotet” – den perfekta sittställningen – på sin sadelstol.