Det är inte ovanligt att man undrar om man ska använda en ståmatta utan skor, särskilt nu när stå skrivbord blir allt vanligare och man kan behöva stå under längre perioder på jobbet eller under sin fritid. Att stå under längre perioder kan leda till smärta och trötthet i fötterna. Genom att använda en högkvalitativ ståmatta kan man minska smärta, trötthet och obehag som kan uppstå.

Det finns inget enkelt svar på om man ska använda en ståmatta med eller utan skor eftersom det beror på olika faktorer.

Vissa personer föredrar att använda en ståmatta utan skor eftersom de känner att det ger bättre grepp och minskar risken för att halka. Andra personer föredrar att använda skor på ståmattan för extra stötdämpning och stöd för fotvalvet.

Olika typer av ståmattor kan ha olika rekommendationer om användning med eller utan skor, så det kan vara bra att läsa tillverkarens instruktioner eller rådfråga en expert.

Är det bättre att använda en ståmatta eller skoinläggssulor?

En studie utfördes för att jämföra hur ståmattor och skoinlägg påverkar trötthet vid stående arbete på ett löpande band. Resultaten visade att:

  • Kortare personer som stod på en matta med innersulor upplevde obehag i nedre delen av ryggen och överbenet.
  • Äldre arbetare som stod på ett hårt golv och på en golvmatta upplevde obehag i sina kroppsleder.

Dock fanns det inga betydande skillnader i obehag och trötthet mellan golvmattor och skoinlägg.

Vilka är fördelarna med att använda en ståmatta på ett kontor?

Ståmattor kan hjälpa till att minska muskeltrötthet genom att förbättra blodcirkulationen och absorbera stötar. När du står länge, måste dina rygg- och nackmuskler arbeta hårt för att hålla dig upprätt, vilket kan leda till smärtor i ryggen. Men med en ståmatta får du en mjuk yta som minskar stressen på din kropp och ökar blodflödet, vilket kan minska trötthet i hela kroppen. Dessutom, om du har ömtåliga föremål som elektronik eller glas i ditt kontor eller hem, kan en ståmatta fungera som en extra skyddande yta som kan dämpa fallande föremål och minska risken för skador.