När det kommer till placeringen av soffan i förhållande till mattan finns det några riktlinjer att följa för att skapa en harmonisk atmosfär i vardagsrummet. Har du en stor matta? Perfekt då kan hela soffan placeras ovanpå mattan.

Så stor:

Annars är en tumregel att ungefär 1/3 av soffans längd bör stå på mattan. Detta bidrar till att hålla mattan på plats och skapar en sammanhängande känsla mellan möblerna i detta område av rummet.

Så hur stor matta ska man ha under soffa?

När du bestämmer storleken på mattan som ska placeras under din soffgrupp eller soffa är det viktigt att den sträcker sig längre än själva soffan. Detta skapar en luftig effekt och hjälper till att rama in området med soffan och soffbordet.

När det kommer till placeringen av soffan i förhållande till mattan finns det några riktlinjer att följa för att skapa en harmonisk atmosfär i vardagsrummet. Har du en stor matta? Perfekt då kan hela soffan placeras ovanpå mattan. Annars är en tumregel att ungefär 1/3 av soffans längd bör stå på mattan. Detta bidrar till att hålla mattan på plats och skapar en sammanhängande känsla mellan möblerna i detta område av rummet.

Dock påverkas det av om du har en hörnsoffa eller en komplett soffgrupp på samma yta. I sådana fall bör även dessa möbler placeras helt eller delvis på mattan för att undvika en trång känsla och skapa en enhetlig design.

Att placera en matta i vardagsrummet kan vara en viktig del av inredningsprocessen. För praktiska tips och råd, besök Martha Stewart.

Så kan du tänka i hemmets olika rum

I vardagsrummet är det viktigt att tänka på mattans placering under soffan. För att få det bra bör mattan vara minst 20 cm bredare än soffan. Ännu bättre är det om det finns 40 cm extra utrymme på var sida. Om du har fler fåtöljer eller sittpallar i rummet är det bra om de också får plats på mattan. Om soffan står mot en vägg behöver endast de främre benen på soffan vara på mattan.

När du placerar en matta under ett middagsbord är en faktor att tänka på att du ska kunna dra ut stolarna utan att de hamnar utanför mattan. För att undvika det är det bäst att välja en matta som är större än själva bordet. En tumregel är att lägga till cirka 70 cm extra runt omkring bordet.