Vilket höj och sänkbart skrivbord skall man välja

Vilket skrivbord ska du köpa? Det är en fråga många ställer sig och som bör få sitt svar baserat på dina personliga behov. Ibland är det förstås så att det ska köpas in skrivbord till en arbetsplats och då får man se lite mer allmänt på vad som kommer att fungera bäst.

Det fina är att du idag hittar smarta höj- och sänkbart skrivbord såväl som andra modeller som är enkla att anpassa. De kan användas av flera personer och fungera lika bra för den som är lång som för den som är kort.

Läs mer: Varför är skrivbord bra?

Så vilket skrivbord ska du köpa egentligen?

Vilket skrivbord ska man köpa? Här är 10 smarta tips för dig som just nu letar efter rätt skrivbordsdesign för din arbetsplats för och för ditt hem…

  1. Ett skrivbord med normal skrivbordshöjd

Vad är normal skrivbordshöjd? Idag räknas omkring 71-75 cm höjd på bordsskiva som normal höjd. Det är klart att det kan bli utmärkt med den höjd som räknas som normal skrivbordshöjd. Men om du är lite längre eller tvärtom så kanske du inte alls kommer att trivas med ett arbetsbord i normalhöjd.

Då får du se på kontors bord som man kan höja och sänka. Höjd skrivbord av detta slag har beror då på dig. Du måste förvisso ta reda på vad lägsta höjden är. Men annars är det ju bara att höja till den position som passar dig.

Det du bör tänka på är att du då du sitter vill kunna ha dina fötter stadigt i golvet eller på ett fotstöd. Om du justerar din sitthöjd för att det ska bli rätt höjd på bordsskivan så kan det leda till att inte sitter på ett ergonomiskt sätt.

Det är bra med ergonomiska kontorsstolar men det är inte tanken att de ska användas så att du sitter och dinglar med benen.

  1. Ett hörnskrivbord eller vanlig modell

Hur vill du sitta vid ditt skrivbord? Ett hörnskrivbord erbjuder många möjligheter. Dels för att bordsskivan är så pass stor. Men också för att du får en annan vinkel på skrivbordet. Istället för att ha skrivbord med lådor som sitter på undersidan av bordet kan förvaringen få plats på bordsskivan.

Jämför ett långt hörnsskrivbord med ett skrivbord 100 cm och det blir ju stor skillnad. Det här är ett bra val när det finns tillräckligt mycket plats på kontoret för det. Precis som ett vanligt skrivbord kan skrivbord hörn faktiskt ställas så att man kan sitta på båda sidor om det. Det ger stor flexibilitet i hur man inreder arbetsstationer och för hur många personer varje bord ska vara.

  1. Skrivbord och gaming bord

För dig som ser på skrivbord för hemmakontoret så är det ju inte så ovanligt att samma bord ska användas på fritiden som gamingbord. Idag kan vi se att de bästa gamingborden har samma egenskaper som kontors bord.

Det vill säga att de gör det möjligt med justeringar och att det finns gott om plats för din konsol och mer. Även om du vill ha ett skrivbord litet och nätt så kan det ha en form som möjliggör användandet av samma bord som gaming bord.

Här är det förstås inte så dumt att tänka på kvalitet. Ett skrivbord med vit färg som lätt repas ser snart trist ut då du använder det intensivt för arbete och spel. Även ett gamingbord bör förbli estetiskt och snyggt att se på.

Därmed inte sagt att vita skrivbord inte fungerar för spel eller att det måste vara skrivbord av ek eller annat hårt trä för att det ska förbli snyggt. Det är dock klokt att se hur bordet är utformat för att klara pressen som arbetsbord och gamingbord i ett.

  1. Ett litet skrivbord för det lilla utrymmet

När det finns minimalt med plats för databord kanske det inte ens blir bra med skrivbord 100 cm. Då kanske det kan fungera med ett ståbord för dator på 60 cm. Ett litet skrivbord kan ha finesser som att man kan höja och sänka det.

I ett litet utrymme kan det också vara aktuellt med ett vägghängt skrivbord. Det är ett datorbord som ger rent utrymme under bordet på ett smart sätt. Där kan man få in hurts med 4 lådor på hjul eller annat som ger mer plats för förvaring eller bara njuta av att det blir mer utrymme för benen och en luftigare känsla i rummet.

  1. Datorbord på hjul

Det är inte bara hurtsar som kan vara på hjul. Det går ju faktiskt att välja datorbord på hjul. Då är det viktigt att det går att låsa hjulen så att bordet inte glider omkring när du jobbar på det. Precis som med fällbart skrivbord så är ett arbetsbord på hjul enkelt att flytta.

Datorbord som man kan rulla är ju väldigt enkla att hantera till exempel i kontorslandskap där man kan vilja byta om med jämna mellanrum. Det här är också bra i ett konferensrum där det krävs flexibla konferensmöbler.

  1. Vägghängt skrivbord

Ska du hänga skrivbordet på en vägg? Det kan vara en bra lösning med vägghängt skrivbord men se då till att det installeras på rätt sätt. Det här blir ofta ett litet skrivbord och det kanske fungerar för en mindre arbetsplats.

Samtidigt som ett datorbord som hängs upp kan vara praktiskt så är det förstås så att det inte går att ändra om hur som helst. Då måste du ju skruva ner och sätta upp bordet på annan vägg. För många blir det ändå en bättre lösning med skrivbord hörn eller ett helt vanligt arbetsbord som kan ställas mitt i rummet eller mot en vägg.

  1. Färg och design på databord

Är vita skrivbord finare än skrivbord i svart? Det här beror givetvis på hur det ser ut i rummet och vad som passar dig bäst. Om det redan finns hyllor och mer som går i vitt kanske vita skrivbord är att föredra.

När andra möbler är i svart blir det snyggare med svart skrivbord. Sedan är det förstås så att svart kan kännas som mer stilistiskt. Om bordskivan är lättskött så lär den svarta färgen hålla sig snygg längre. Vackra skrivbord av ek kan man skydda med glasskivor.

En glasskiva på skrivbordet ger en extra tålig yta om man spiller

  1. Material med lång hållbarhet

När du ska köpa skrivbord är det viktigt att tänka på materialet. Det kommer antagligen att vara så att du får bordsskivor av blandningar av trä och plast. Man täcker bordsskivan med laminat eller annat plastmaterial för att få en yta som är bekväm och lättskött.

Om du investerar i bra kontorsmöbler som är gjorda av hållbara material så ger det flera fördelar. Dels så är det förstås bra att kunna använda samma möbler längre. Dels är det här något som kan ses som en insats för miljön. Kvalitetsmöbler tappar inte form och funktion och kan därmed användas på ett fritt sätt i olika rum så länge som behovet finns.

  1. Billigt skrivbord

Ett billigt skrivbord kan inte alltid rekommenderas. Tipset är att du kikar på varför det är billigt. Om det är så att priset kan hållas lågt av skäl som inte har så mycket med form och funktion att göra kan det gå an.

Annars vet de flesta som har köpt ett billigt skrivbord från möbelkedjor med lågprismöbler att det är minst sagt rangligt. Tänk alltid igenom vad du betalar för och fokusera inte i första hand på priset på arbetsbordet.

  1. Rekommenderad modell

Ta en titt på rekommenderade modeller. När du ser på skrivbord som säljer bra så vet du att det beror på något. Dessutom kan du använda dig av omdömessajter online för att lära dig mer om en viss typ av bord. Det gör att du är bättre förberedd på att välja rätt modell för dina behov.

Tänk dock på vem som rekommenderar. Det är viktigt att rekommendationer kommer från personer som har liknande behov av arbetsbord som du har. Annars är det inte säkert att de kommentarer du läser har så stor relevans för din arbetsplats.