Hur dukar man ett bord? Hur bör du egentligen gå tillväga för att duka korrekt? Var ska besticken placeras och i vilken riktning? Vilka glas ska man använda och vart placeras de? Naturligtvis kan du anpassa dukningen efter dina gäster och din personliga stil, men det finns vissa etikettsregler som kan göra uppgiften enklare och middagen mer trevlig vid bordet.

Hur placerar man besticken när man dukar ett bord?

En av huvudreglerna är att gästerna bör använda besticken från utsidan och arbeta sig inåt under måltiden. På höger sida av tallriken placeras knivar och soppskedar, medan gafflar placeras till vänster. Det är viktigt att förrättsbesticken ligger längst ut om förrätten serveras först. När det gäller knivarna ska eggarna riktas mot tallriken för att undvika olyckor. Dessertbesticken placeras vanligtvis mellan glaset och tallriken. Dessertskeden har sitt skaft åt höger, medan dessertgaffeln har sitt skaft åt vänster. Genom att följa dessa tips kan du skapa en vacker och välorganiserad dukning som ger en extra touch till din middagsupplevelse.

Hur placerar man glasen?

Det mest framträdande glaset, vanligtvis ett rödvinglas, placeras mitt framför tallriken och blir blickfånget på bordet. Till höger om rödvinsglaset placeras vitvinsglaset och därefter vattenglaset, i den ordningen. Om det ska serveras flera olika drycker under måltiden, bör de glas som används först placeras längst ut till höger. Detta gör det enkelt för gästerna att veta vilket glas de ska använda vid olika tillfällen. Genom att skapa en strukturerad placering av glasen kan du göra det enklare för dina gäster att navigera vid måltiden.

Enkel dukning som passar i hemmet

  • Placera underlägget på bordet.
  • Lägg tallriken mitt på underlägget.
  • Lägg servetten till vänster om tallriken.
  • Placera gaffeln på servetten.
  • Till höger om tallriken, ska du placera kniven närmast tallriken med bladet pekandes inåt. Placera sedan skeden till höger om kniven. (Obs: Bottnarna på bestick och tallrik ska alla vara i nivå.)
  • Placera vattenglaset något ovanför tallriken, mellan tallriken och besticken.

Dukning som passar avslappnade middagar

  • Använder ni underlägg och duk placera dessa på bordet.
  • Lägg tallriken mitt på underlägget.
  • Lägg salladstallriken ovanpå mattallriken.
  • Om du börjar med en sopprätt ställer du skålen ovanpå salladstallriken.
  • Sedan ska du lägga en servett på vänster sida om tallriken.
  • Till vänster om tallriken, placerar du även gaffeln på servetten.
  • Till höger om tallriken, placerar du kniven närmast tallriken och sedan skeden.
  • Placera vattenglaset direkt ovanför kniven.
  • Till höger och något ovanför vattenglaset, ställ vinglaset eller ett glas för en annan dryck.

Formell dukning för finare middagar

  • Lägg en duk på bordet.
  • Placera en tallrik på varje plats.
  • I mitten av tallriken, placerar man en soppskål.
  • Placera brödtallriken till vänster om tallriken, mellan kl 10 och 11 på en klocka.
  • En servett ska ligga till vänster om tallriken.
  • Till vänster om tallriken, placerar du salladsbesticken på utsidan och middagsbesticken på insidan. Du kan lägga besticken på servetten eller, om det finns utrymme, direkt på duken mellan servetten och tallriken.
  • Till höger om tallriken, placeras kniven närmast tallriken (med eggarna riktade mot tallriken) och sedan soppskeden. Alla vertikala bestick (salladsbestick, middagsbestick, kniv och soppsked) bör vara jämnt fördelade och ha ungefär 1-2 cm avstånd mellan varandra. Bestickens undersidor bör vara i linje med tallrikens undersida.
  • Placera en smörkniv horisontellt på brödtallriken, med eggarna riktade inåt och handtaget pekande åt höger. (I alla dukningar ska eggarna vara riktade inåt mot tallriken).
  • Rakt ovanför tallriken, lägg en dessertsked (en tesked) med handtaget riktat åt höger.

Läs mer: hur ska man välja matbord?