Hur friterar man utan fritös? Traditionellt har fritering varit synonymt med heta oljor, kladdig frityrsmet, och en doft av matos. Men idag finns det möjlighet att fritera mat utan användning av olja eller onödigt os. Detta kan uppnås med en modern köksapparat som kallas airfryer eller varmluftsfritös på svenska. Här är en guide till denna köksmaskin som gör det möjligt att fritera mat utan fritös och överflödigt os.

Så fungerar en airfryer/varmluftsfritös

I stället för att använda olja för fritering, används varmluft i denna process. Varm luft sprutas ut i fritösen och cirkulerar runt maten som ska friteras, vilket resulterar i en tillagning av maten och en krispig yta. Temperaturen på luften i en varmluftsfritös är betydligt högre än den i en vanlig varmluftsugn, och dessutom är utrymmet mindre än i en vanlig ugn. Dessa två faktorer kombineras för att skapa den önskade friteringseffekten.

Att tillaga mat i en airfryer är en enkel och bekväm process

Det är så smidigt att tillaga mat i en airfryer. En varmluftsfritös, eller airfryer som den kallas, är en oljefri fritös där du kan tillaga allt från pommes frites till lax, kyckling, grönsaker och till och med kladdkaka. Temperaturen  kan justeras beroende på vad du lagar, men det är viktigt att hålla ett öga på maten för att undvika att det blir överstekt.

I en airfryer kan du tillaga nästan allt som normalt görs i en vanlig ugn eller fritös, från pommes frites och färsk fisk till att baka bröd – den enda begränsningen är storleken på råvaran. Det speciella med airfryern är att den inte kräver olja för att fritera maten, men att tillsätta några droppar olja kan förstärka smaken på råvarorna. Detta kan göras antingen genom att lägga några droppar i fritösen eller genom att pensla maten direkt med olja för att ge den extra smak.

Källa