Vilka fördelar och nackdelar finns med ett hörnskrivbord

Fördelar och nackdelar med hörnskrivbord? När du står och tittar på möjliga skrivbord inser du snabbt att det finns mer än vanliga fasta skrivbord. Kanske funderar du på ett höj- och sänkbart skrivbord men hur blir det med formen? Ett hörnskrivbord ger gott om plats på bordet och under det.

Det finns gott om anledningar till att många väljer hörnskrivbordet. Vi börjar med att se på fördelar och tar sedan upp några viktiga nackdelar att känna till.

VAD ÄR ETT HÖRNSKRIVBORD?

Innan vi ser på fördelar med skrivbord hörn fylls ut av måste vi förstås gå igenom vad det här är för slags bord. I grund och botten så handlar det om ett skrivbord som passar in perfekt i rummets hörn. Ett annat namn för bordet är ett skrivbord med L-form.

I och med att bordet sträcker sig hela vägen ut i hörnet så kommer du att få mycket mer plats på det. Det här är ju perfekt för dig som tycker att det är svårt att få plats med allting på ditt arbetsbord.

ETT HÖRNBORD SKRIVBORD ÄR OFTA FÖRSTA VALET FÖR:

 • Kontor med plats för stort skrivbord
 • Rum som ska användas för hobbyverksamhet
 • Rum där det är viktigt att ha ett skrivbord som ser bra ut

FÖRDELAR MED HÖRNSKRIVBORD

Den allra största fördelen med ett stort hörnskrivbord har vi redan tagit upp, nämligen att det kommer att dra nytta av en plats i rummet du annars inte kunnat använda. Men det finns fler anledningar till att det här är ett skrivbord kontor och andra rum verkligen borde inredas med.

 1. Faktiskt också för små rum

Det som är viktigt att tänka på är att L-skrivbordet tar mer plats ut mot hörnet. På grund av detta kan det bli mer plats i rummet. Det är något som gör att ett hörnskrivbord kan bli ett bra val även för mindre lokaler. Det kan ge plats för en större ergonomisk kontorsstol.

 1. Mer plats för förvaring

Placera en hurts eller två direkt under skrivbordet och skjut in den lite djupare mot hörnet när den inte används. På bordet kan du också placera olika typer av tillbehör för förvaring. Dessutom kan du ha flera skärmar om du vill det.

Ett hörnskrivbord ger extra mycket plats för stora bildskärmar

 1. Smart uppdelning av uppgifter

Med mer plats på bordet och under det kan du på ett tydligare sätt dela upp uppgifter och deras förvaring. Du kan till exempel bestämma att varje sida av bordet har en viss karaktär och innehåll. För en projektledare är detta guld värt.

 1. Det finns goda variationer

Idag kan du hitta alla möjliga typer av hörnskrivbord. Om du vill ha ett svart skrivbord som når hela vägen ut i hörnet är det inga problem. Det är också enkelt att hitta vita skrivbord med denna form. Vi kan även hjälpa dig med höj- och sänkbara hörnskrivbord.

 1. Det är lätt att röra sig vid bordet

Om du har en bra kontorsstol med hjul kan du enkelt rulla fram och tillbaka mellan bordets två delar. Du slipper sträcka dig så som hade varit fallet med ett långt skrivbord. Många gånger behöver du inte ens rulla med stolen för att komma åt då du har bord på båda sidor om din stol.

 1. Möjlighet till bättre ergonomi

Det är inte bara din stol och möjligheten att stå och sitta på jobbet som får betydelse för hur du mår på jobbet. Med ett hörnskrivbord kan det bli enklare att anpassa hur du sitter vid bordet. Dessutom är det ett bord som du kan använda som höj- och sänkbart skrivbord så möjligheterna är många och varierade.

 1. Visuellt attraktivt

Ett hörnskrivbord är fint att se på. Det kan också upplevas som en skön förändring i rummet. Om du länge använt dig av vanligt fast skrivbord med rektangulär form så kommer L-skrivbordet att upplevas som en fräsch fläkt.

 1. God potential

Hörnskrivbordet har god potential. Det kan vara en lösning för så många olika typer av lokaler. Om du vill kan du till exempel ställa bordet så att det pekar ut mot rummet. Själv sitter du bakom bordet mot väggen. Då får du plats med kunder och medarbetare på andra sidan bordet.

Många tycker att den här placeringen är den bästa. Den innebär ju att du genast ser vem som kommer in på ditt kontor. Dessutom kan det upplevas som trevligare att se ditt ansikte och inte din rygg då man kommer in i rummet.

 1. Ett bord med pondus

Det är något särskilt med hörnskrivbordet som gör att det inger respekt. Det här är ett bra val då du vill utstråla självsäkerhet och pondus. Bordet passar mycket bra som första valet för personer med ledande position på företag. Fast det kan förstås också bli en tillgång på ett hemmakontor där du känner att arbetslusten påverkas positivt av seriösa möbler.

NACKDELAR MED HÖRNSKRIVBORDET

Vi bör förstås också ta en titt på vad som kan vara nackdelar med hörnskrivbord. De är inte många men väl viktiga att beakta om du funderar på att skaffa hörnskrivbord med förvaring eller utan.

NACKDELARNA ÄR:

 • Det kan vara svårt att placera datorn på rätt sätt. Många upplever att det är lite svårt att placera dator och skärm på ett hörnskrivbord. För vissa kan det upplevas som att utrymmet bakom skärmen inte kan användas så effektivt. Men det beror förstås lite på hur du jobbar med tillbehör som hyllor på bordet.
 • Passar inte alla kontor. Hörnskrivbordet är inte för alla utrymmen. Även om du har ett mindre hörnskrivbord så kan det vara svårt att passa in om rummet är väldigt litet. Om det tvärtom är så att du har ett mycket stort rum för skrivbordet kan det också se konstigt ut. Det gäller att hitta balansen som gör att det ser bra ut och förblir funktionellt.
 • Det kan bli för stort. Om det passar in i rummet men ändå inte riktigt passar in för att du inte utnyttjar bordets bordsskiva till max kan det ses som en nackdel.
 • Kan vara svårt att flytta på. I och med att formen är så specifik är det inte lika enkelt att möblera om med ett hörnskrivbord som med andra typer av arbetsbord.

KOMMER ETT HÖRNSKRIVBORD FÖR KONTOR ATT PASSA DIG?

För att komma fram till om ett hörnskrivbord är ett bra val för dig bör du betänka följande punkter:

 • Storlek – Mät hur stort ditt rum är och försök sätta dig in i hur det kommer att kännas med ett stort hörnskrivbord. Det är viktigt att du får gott om plats att sitta på din stol och röra dig omkring bordet. Var inte för optimistisk vad gäller utrymme så är chansen större att det blir rätt.
 • Design – Du kan välja ett svart skrivbord med L-form eller varför inte ett vitt eller i naturlig trä-färg? Det kanske också kan bli fint med en glasskiva på bordet. Det går att välja olika typer av bordsskivor för ett hörnskrivbord så att det blir perfekt match med andra kontorsmöbler i rummet.
 • Pris – Priset får givetvis betydelse. Det är å ena sidan en fördel med ett billigare skrivbord, men samtidigt vill du inte betala mindre för att god kvalitet uteblir. Ett tips är att investera lite mer i kvalitet med tanke på framtiden.
 • Funktion – För att få rätt funktion måste du beakta hur du ska använda bordet. Om du behöver mycket utrymme ska du se på ett stort hörnskrivbord hellre än ett mindre. Det är förstås också viktigt med höj- och sänkbart bordstativ om du vill kunna växla mellan att sitta och stå på jobbet.

Om du fortfarande är osäker på om ett hörnskrivbord är rätt val för din arbetsplats kan du givetvis kontakta oss på AZ Design. Vi kan gå igenom dina förutsättningar och vad du förväntar dig av din skrivbordsmöbel. Det gör det lättare att komma fram till rätt val, så hör av dig!