Restaurangglas av hög kvalité rekommenderas och blir mest lönsamt i längden

Vilket glas till vilken dryck? Satsa på restaurangglas som håller hög kvalitet och som har rätt form för den typ av dryck som ska serveras i glasen!

På en vanlig restaurang kan det finnas en ordentlig uppsättning av olika glas. Det här är något som gör det möjligt att servera olika typer av drycker på rätt sätt. Med fina restaurangglas smakar dryckerna bättre eftersom vi dricker en hel del med ögonen. Dessutom är det viktigt med ett gott grepp om glaset för att det ska bli bekvämt att dricka från det.

En dryck som har en vacker färg blir mycket godare då du ser färgen ordentligt. Det är faktiskt så att vi förknippar vissa färger med smaker. Samtidigt är det viktigt att glaset har en form som gör att du kan känna dofter ordentligt. Doften kommer också att påverka hur vi uppfattar smaken på drycken. Greppet ska vara gott och glaset ska bidra till den stämning som vi vill uppleva då vi dricker vatten, vin, öl, kaffe och andra drycker som serveras på caféer och restauranger.

OLIKA TYPER AV VINGLAS

När ett gott vin ska avnjutas gäller det att dricka det i ett vinglas som har rätt form. Om du försöker servera vin i plastmuggar eller vanliga vattenglas blir det helt fel känsla. Med glaset som har en perfekt form för vin kan aromer i vinet komma till sin rätt. Det är något som är ett måste när det ska drickas vin till middagen och givetvis då det blir dags för vinprovning.

Det kan vara lite skillnad på glas för rött vin och glas för vitt vin. Det beror på att de här vinerna kan ha mycket olika karaktär. Det kräver olika form på glasen. Dessutom är det viktigt att servera dessertvin i en särskild typ av glas. Bubbel kräver sin egen form.

För att få rätt typ av restaurangglas för vin gäller det alltså att se över vinmenyn och matcha på rätt sätt. Dessutom kan det vara klokt att se på kvalitet. Vinglas är ju lite känsligare glas men de kan designas på ett sätt som gör att de ändå håller för det slitage som de onekligen utsätts för på en restaurang.

EXEMPEL PÅ OLIKA TYPER AV VINGLAS ÄR:

  • Glas för rött vin – Vinglas för rött vin har ofta en lite vidare topp och större utrymme i själva glaset. Det här är för att man vill lufta det röda vinet ordentligt. Det gör att den som dricker det får en bättre upplevelse av aromen.
  • Glas för vitt vin – Vinglas för vitt vin är ofta lite smalare och högre i jämförelse med rödvinsglas. Här vill man stänga in vinets arom och undvika alltför stor kontakt med luft. Dessutom kommer det smala glaset att vara en hjälp då man vill att vinet ska hålla sig kylt lite längre.
  • Glas för dessertviner – Vinglas för dessertvin är mindre än glasen för rött och vitt vin. De här är vin som dricks efter middagen som en lite extra dessert. De små glasen kan ha roliga och kreativa former. Det här gör det extra roligt att dricka dessertvin.
  • Glas för mousserande vin – När vinet är mousserande är det klokt att servera det i ett högt och smalt glas. Detta glas bör ha en längre och elegant form att hålla i. Den lilla öppningen gör att vinet inte luftas för snabbt.
    Man kallar ofta den här typen av glas för champagneglas men det är inte nödvändigtvis samma sak. Det rör sig mer om vinglas för Prosecco och andra typer av mousserande viner som inte klassas som Champagne.

ÖLGLAS SOM LYFTER SMAKEN

När ölet serveras i ett lämpligt glas kan det lyfta smaken på drycken. Det finns en rad olika typer av ölglas. De höga glasen med smal öppning passar mycket bra för fatöl där toppen ska ha ett visst lager av skum. Sedan finns det lite mindre ölglas som kan passa perfekt tillsammans med ölflaskan som kommer med till bordet.

Det finns ölglas med fot och utan fot. Det är viktigt att notera vilken typ av glas en viss ölsort bör serveras i. Det här hänger ihop med flera olika saker som smak och färg på ölen. Ibland erbjuder bryggeriet rätt typ av glas för sin öl. Då kommer glasen dock med reklamtryck vilket inte alltid är önskvärt.

Om du vill ha eleganta ölglas som är utan tryck är det viktigt att du först tar reda på vilken sort som passar bäst. Det kan vara klokt att ha ett varierat sortiment med ölglas för olika event och tillfällen. Men det här beror förstås på restaurangens meny för öl.

Givetvis skall man välja fina restaurangglas när man serverar champagne

CHAMPAGNEGLAS FÖR ÄKTA CHAMPAGNE

Det är klart att det går att använda samma glas som används för mousserande viner för Champagne. När ni ska servera äkta Champagne är det viktigt att göra det i champagneglas. Det finns klassisk design men också modernare varianter som är spännande att dricka från.

Då det handlar om restaurangglas är det återigen viktigt att det är glas som klarar lite mer. De bör inte vara känsliga för lite tuffare hantering. Dessutom ska de förbli fina efter att diskas i maskin såvida ni inte tänker att det kommer att fungera att diska den här typen av glas för hand.

GLAS FÖR VARMA DRYCKER

Varma drycker kräver glas som inte går sönder av värmen. De ska vara lite tjockare utan att kännas otympliga. Det är en fördel med glas för varma drycker som har handtag. Även om glaset är så pass tjockt att man inte bränner fingrar då man håller i det känns det tryggare med ett handtag.

Glas lämpar sig mycket väl för drycker som kaffe och särskilt för lite kreativare varma drycker där man kan bygga olika lager med dryck, grädde, inslag av glass och annan dekoration. Det är viktigt att notera storleken och höjden på glasen för de varma dryckerna med tanke på det som ska serveras.

MINDRE GLAS FÖR SNAPS OCH SHOTS

När ett sällskap beställer in shots är det viktigt att servera dessa i rätt typ av glas av flera skäl. Dels är det ju så att shots innebär en mindre mängd dryck. Det kommer inte att se bra ut att använda ett större glas. Samtidigt vill ni ju inte servera för mycket stark dryck.

De bästa snaps och shots glasen har en form som är perfekt för denna lilla drink. Det blir inte för mycket för gästerna och det hela ser snyggt och estetiskt ut. Shotsglas behövs både för bordsservering och i en bar. Det här är en form av restaurangglas som restaurangen med utskänkningstillstånd måste ha.

VANLIGA DRICKSGLAS MÅSTE OCKSÅ FINNAS PÅ PLATS

Det behövs också vanliga dricksglas för vatten och läsk. Dessa ska vara enkla att hantera och det är ett plus om de går att stapla för bättre förvaring. Det här är glas som har en storlek som är standard och som passar bra som måltidsglas.

Tjockleken kan variera men det är förstås ett plus om dricksglas på restaurang klarar lite mer. Dessutom bör de inte bli repiga av disk och hantering. Det kan vara fint med glas som har en design som stämmer väl överens med annat på restaurangen. Om restaurangbestick och andra tillbehör har en elegant och enkel design bör glasen för vanliga drycker ha samma stil. Det ger en enhetlig känsla.

GLASKÄRL FÖR SERVERING AV DRYCK OCH TILLBEHÖR

Låt oss inte glömma bort kärlen som är till för servering av drycker. En vacker serveringsflaska som går att stänga till kan verkligen ge en unik känsla. Glaskärl kan också användas som skålar för att ställa fram tillbehör på bordet. Med lock går det att hålla mat och annat fräscht längre.

Det är också fint med karaffer för att se till att bord alltid har tillgång till vatten under måltiden. Karaffer och tillbringare av glas kan vara med eller utan handtag. De kan användas för dryck såväl som för dressing. Det beror lite på karaffens storlek och design.

När glaskärl ska hanteras av gäster vid borden är det viktigt att de är greppvänliga och tåliga. Å ena sidan ska de ha en fin design som stämmer väl överens med andra tillbehör på borden, å den andra kan det vara klokt om de är av lite tjockare glas som inte är så lätt att skada.

SUMMERING

Restaurangglas ska vara väl formade och ha kvalitet som klarar av den ständiga hanteringen på en restaurang. Det är också viktigt att de är vackra att se på. Olika drycker gör sig mycket bättre i glas som framhäver deras färg, smak och doft. Med tanke på detta är det verkligen A och O att satsa på rätt typ av glas för restaurangen i enlighet med menyer och de serveringsbehov som finns.