Ett av de viktigaste köksredskapen för alla som lagar mat hemma är en bra skärbräda. Varje gång du förbereder mat, vare sig det handlar om att skära grönsaker eller kött, kommer du att använda en kniv och skärbräda. Därför är det nästan lika viktigt att ha en kvalitetsskärbräda som en bra kökskniv. Men vilket material är bäst för skärbrädor? Trä och plast är de vanligaste materialen du kommer att stöta på. Läs vidare för att ta reda på fördelarna och nackdelarna med var och en, och avgör vilket skärbrädematerial som passar dig bäst. Många tror att trä skärbrädor är bäst, men det är fel.

Läs också: Hur förvarar man knivar på bästa sätt?

Vilken skärbräda är bäst? Plast vs trä

Trä skärbrädor

Fördelar

 • Förutom att skydda din bänkskiva, ger en träskärbräda även skydd åt kanten på din kniv. Träskärbrädor, speciellt de av mjukare träslag som lönn och valnöt, absorberar knivens stötar utan att slita ner den lika snabbt som andra material. Undvik dock bambuskärbrädor om detta är viktigt för dig, eftersom de är hårdare och mindre porösa, vilket kan slita mer på dina knivar.
 • Om du tar hand om dem ordentligt kan träskärbrädor hålla i år eller till och med årtionden, särskilt om du investerar i en bräda av hög kvalitet. Eventuella snitt eller fläckar (som du förmodligen kommer att få) kan slipas ner, och regelbunden oljning kommer att hålla brädan i gott skick.
 • Trots att de kan vara tunga, är träskärbrädor tillräckligt stadiga för att inte glida runt när du skär. Detta är viktigt för säkerheten när du arbetar med kniven.

Nackdelar

 • En träskärbräda behöver inte nödvändigtvis vara dyr, men högkvalitativa varianter kan kosta väldigt mycket, vilket gör dem dyrare än sina plastkonkurrenter.
 • Träskärbrädors porösa natur kan gynna knivarna, men det kan också bli en grogrund för bakterier. Bakterier kan enkelt tränga in i porerna, vilket gör det extra viktigt att noggrant rengöra och desinficera skärbrädan särskilt efter användning med rått kött.
 • På grund av sin tendens att locka till sig bakterier kräver träskärbrädor mer noggrann rengöring jämfört med skärbrädor av andra material. De är bäst lämpade för handdisk (men låt dem inte ligga i blöt då träet kan skadas). Dessutom måste de regelbundet oljas med skärbrädeolja för att undvika uttorkning och risken för sprickbildning. Detta gäller för alla typer av träskärbrädor.

Plast skärbrädor

Fördelar

 • En av de mest påtagliga fördelarna med plastskärbrädor är hur enkla de är att sköta om. De flesta kan diskas i diskmaskin, detta är faktiskt det enda materialet där det är standard. Vilket gör rengöringen bekymmersfri efter matlagningen.
 • En annan fördel med plastskärbrädor är deras prisvärdhet. Om du inte använder skärbrädan ofta och vill spara pengar är de mest prisvärda alternativen på marknaden tillverkade av plast.
 • I motsats till trä är plastskärbrädor naturligt motståndskraftiga mot bakterier. Detta ger dig en extra trygghet och gör dem mycket enklare att underhålla jämfört med sina mer dekorativa motsvarigheter.

Nackdelar

 • Det finns en anledning till att plastskärbrädor är så prisvärda: de är inte särskilt hållbara. Med tiden kan de förlora sin form, speciellt när de utsätts för värme. Och när din skärbräda väl är sned, är det dags att byta ut den, eftersom du inte vill skära på en ojämn yta.
 • Plastskärbrädor är hårda. Faktiskt lite för hårda för din kniv. De ger inte efter när du hackar, vilket gör att ditt knivblad slits snabbare och behöver slipas oftare. Även om plastskärbrädor själva kan kräva mindre underhåll, kan de slita på dina knivar i längden.

Varför behöver du minst två skärbrädor?

För att säkerställa matsäkerhet är det viktigt att använda olika skärbrädor för olika typer av livsmedel och vill man vara extra nog med hygienen bör man använda plastskärbrädor. En skärbräda bör användas för frukt, grönsaker och bröd medan en annan bör användas för kött, fågel och fisk.

Restauranger använder ett färgsystem för att indikera vilken typ av livsmedel som bör skäras på varje bräda. Detta är för att undvika korskontaminering av olika bakterier och livsmedel. Även efter noggrann rengöring kan det finnas kvar bakterier i skåror och fibrer på brädan. Därför är det viktigt att hålla råa och tillagade livsmedel åtskilda.

Bakterier från rått kött kan elimineras genom tillagning, medan råa livsmedel som frukt och grönsaker som konsumeras råa inte utsätts för höga temperaturer och bör därför hanteras på en separat skärbräda. Det är avgörande för livsmedelssäkerheten att undvika korskontaminering och därmed minska risken för matsmitta.

Källa 1: https://www.tv4.se/artikel/4ASxEAbI04LSuc2X9aiueC/varningen-daerfoer-ska-du-inte-anvaenda-traeskaerbraeda

Källa 2: https://www.thespruceeats.com/wood-vs-plastic-cutting-board-7109882