Hur får man bort spya från soffa? Det är aldrig roligt när någon råkar kräkas i en soffa, men olyckor kan tyvärr inträffa. Om det har hänt dig, ditt barn eller till och med ditt husdjur, är det troligt att du snabbt tog itu med rengöringen.

Men en sak som kanske fortfarande är en utmaning är lukten. Trots den intensiva lukten av kräk kan du faktiskt använda flera metoder för att bli av med den. I den här artikeln kommer vi att lista några effektiva husmorsknep.

Hur får man bort spya från soffa med husmorsknep?

Bikarbonat – Ja du har förmodligen sett detta förr, men tro det eller ej så är bikarbonat oerhört effektivt och praktiskt. Ett säkert och verksamt sätt att ta bort kräklukt från både läder- och tygsoffor är att använda just bikarbonat. Strö över tillräckligt med bikarbonat för att täcka det drabbade området på soffan. Låt sedan bikarbonatet sitta i ungefär en timme för att absorbera lukten. Efteråt kan du enkelt dammsuga bort det. När du är klar kommer din soffa att dofta fräscht och rent igen.

Kaffesump – Med sin rika och starka doft, är faktiskt kaffesump en effektiv luktborttagare. Du kan enkelt använda torkad kaffesump genom att placera den i en silduk eller i ett segment av strumpbyxor om du inte har en silduk tillgänglig. Placera sedan dessa på strategiska platser i rummet där din soffa finns för att fräscha upp luften efter en olycka. Detta kan hjälpa till att maskera kräklukten i luften medan du väntar på att den ska försvinna. Kaffe är en naturlig och enkel lösning för att bekämpa oönskade lukter och fräscha upp ditt utrymme.

Sköljmedel och vatten – Enkla lösningar kan ibland vara de mest effektiva när det gäller att fräscha upp luften kring din soffa. Genom att späda ut sköljmedel i vatten kan du skapa en fräsch doft som sprids i rummet. Lämna en skål med sköljmedel och vatten i rummet över natten. Ta 1–2 ”korkar” av sköljmedel och häll i skålen med vatten. Placera skålen på ett bord i samma rum som soffan och låt den stå över natten.

Vädra kuddarna utomhus i solljus – Det visar sig att solljus kan vara en kraftfull allierad i kampen mot bakterier på dina soffkuddar. En forskningsstudie avslöjar att solljus kan effektivt eliminera bakterier från ytor. Om du har avtagbara soffkuddar kan du dra nytta av detta naturliga desinfektionsmedel. Enkelt sagt, placera dina kuddar utomhus i direkt solljus i ungefär 6 timmar. Solens strålar kommer att göra sitt jobb genom att döda de kvardröjande bakterierna och lämna kuddarna doftande fräscht och rent igen.

Vinäger och vatten – För att ta bort kräknings lukt från en soffa, kan du mixa en blandning av vinäger och vatten. Spraya blandningen på den drabbade ytan och låt den torka. Påstår experterna på WikiHow.

Professionella städtjänster som en sista utväg

När du har provat olika metoder utan att lyckas bli av med spya från soffan, kan det vara dags att överväga att anlita professionell hjälp som en sista utväg. Enklast är att söka online efter professionella städföretag som erbjuder ångrengöring eller klädselrengöring i ditt område. För att vara på den säkra sidan, kontrollera om de har specialiserade tjänster för att rengöra läder eller mocka om din soffa är gjord av dessa material.