Hur förvarar man knivar på bästa sätt? För att både behålla deras skärpa och ha dem lättillgängliga när du behöver dem finns det olika metoder att välja mellan, och det beror på ditt köks utseende och layout. Magnetremsa och knivblock är de bästa alternativen. Vi går igenom dem här nedan.

Läs också: Vilka japanska knivar är bäst?

Så förvaras knivarna på bästa sätt

Magnetblock/magnetremsa (bästa metoden enligt kockar): Att använda magneter för att hålla fast knivarna är en smidig metod. Du kan montera dem på ett block eller direkt på väggen. Se till att knivarna är helt rena och torra innan du sätter tillbaka dem för att undvika missfärgning. Fördelen med magneter är att du snabbt ser vilken kniv som är vilken, vilket gör dem lättillgängliga.

Klassiskt knivblock: Ett klassiskt knivblock fungerar genom att du sticker ner knivarna i olika fack. Endast handtagen sticker upp och knivens egg skydda. Nackdelen är det kan förlora skärpan och att det kan vara svårt att direkt hitta rätt kniv eftersom du mest ser handtagen. Dessutom tar knivblock vanligtvis upp mer plats.

Förvara aldrig knivarna löst: Undvik att placera dina knivar löst i en låda eftersom det kan leda till att de kommer i kontakt med andra föremål, vilket kan orsaka slitage och försämra deras skärpa. Istället är det bättre att förvara dem i antingen ett knivblock eller på en magnetlist. Om du föredrar att ha köksknivarna i en låda, rekommenderar vi att du investerar i en insats som säkerställer att knivarna förvaras säkert och inte ligger fritt.

Välj den förvaringsmetod som passar bäst för dig och ditt kök. Oavsett vilken metod du väljer, se till att alltid rengöra och torka knivarna innan du förvarar dem för att hålla dem i bästa skick. Knivar ska aldrig diskas i diskmaskin.

Hur ofta ska man vässa en kniv?

Beroende på användningsfrekvens bör en vanlig kockkniv slipas ungefär var 1-2 månad. Slipning är processen där en skadad eller slö egg återställs, och detta kräver användning av ett relativt grovt slipmedel som en diamantplatta, en slipsten eller slipband. Målet under denna process är att reparera eventuella skador genom att ta bort material och därigenom återställa knivens skärpa.

Källa: https://www.marthastewart.com/8351009/knife-storage-tips