Att skapa rätt ljus i ditt hem är inte bara en konst utan också en nödvändighet för att skapa en behaglig atmosfär, men hur ska man placera en hög bordslampa? Ljuset påverkar vårt humör och vår välbefinnande utan att vi alltid är medvetna om det.

Läs också: Är lampa en möbel?

Placera bordslampor för optimal funktion och stil

  1. Överväg lampornas syfte: Fundera över om lamporna ska ge omgivande ljus, arbetsljus eller dekorationsbelysning. Omgivande ljus sprider ljuset i hela rummet, medan arbetsljus är för specifika aktiviteter som läsning eller arbete. dekorationsbelysning framhäver specifika områden eller objekt i rummet.
  2. Balans och symmetri: Balans och symmetri spelar en stor roll när det gäller placeringen av bordslampor. I ett stort vardagsrum kan det vara bra att placera två identiska bordslampor på motsatta sidor för att skapa balans. I ett mindre rum kan en ensam bordslampa på ett sidobord ge rätt balans.
  3. Rätt höjd: Höjden på dina bordslampor är också betydelsefull. En tumregel är att lampskärmens botten bör vara i ögonhöjd när du sitter ner. Detta ger optimal belysning för läsning eller andra aktiviteter.
  4. Använd lamporna för att lyfta fram konstverk eller dekorativa element: Bordslampor kan också användas för att belysa konstverk eller dekorativa objekt. Placera en lampa bredvid konstverk eller dekorativa föremål för att skapa en tydlig fokuspunkt i rummet.
  5. Tänk på sladdarna: Glöm inte bort vikten av att hantera sladdar. Göm sladdarna eller placera lamporna nära ett eluttag för att undvika sladdtrassel som kan förstöra helhetsintrycket.

Belysning för olika delar av hemmet

Entrén: Hallen är det första intrycket av ditt hem. Ljus behövs för att hitta kläder och skor, samt för att använda spegeln. Kombinera vägglampor eller bordslampor med infällda spotlights för ett välkomnande intryck.

Sovrummet: Sovrummet behöver rätt ljussättning för att skapa rätt känsla och täcka olika behov. Sänglampor som kan justeras utan att störa, eller bordslampor på nattduksbordet ger flexibilitet. Tänk även på allmänbelysning för att kunna lysa upp hela ytan vid behov.

Vardagsrummet: I vardagsrummet sker olika aktiviteter och varierande belysning behövs för dessa. Skrivbordslampor, stämningsskapande ljus och allmänbelysning är viktiga. Skapa tillräckligt med ljuspunkter för att balansera olika delar av rummet.

Se fler tips och tricks.