Att arbeta med kött i köket medför speciella utmaningar både i tillagning och servering. Därför rekommenderar vi att du köper två skärbrädor när du handlar – en för hantering av kött och en annan för ingredienser som grönsaker, frukt och bröd. Att ha två skärbrädor tillgängliga bidrar till att minimera risken för korskontaminering.

Träskärbrädor kan vara estetiskt tilltalande, men är de säkra att använda för alla dina matlagningsbehov? Medan de kanske fungerar bra för ost och charkuterier, hur är det med hantering av rått kött och färskvaror? (Läs mer om matsäkerhet)

Träskärbrädor är skonsamma mot knivar, vilket minskar slitage, och de har naturliga antimikrobiella egenskaper. Dessutom ger de en bättre yta för att skära både rått och tillagat kött. Plastskärbrädor är lättare att rengöra, men när det kommer till förberedelse av kött, är träfibrer att föredra på grund av deras knivvänliga yta och långvariga hållbarhet.

Kan man skära kött på en trä skärbräda?

Våra experter säger att skärbrädor gjorda av trä är bra både kött och andra produkter. Dock kräver de mer ansträngning att rengöra och desinficera jämfört med brädor gjorda av andra material. Detta är viktigt att tänka på när du väljer vilken typ av skärbräda du ska använda för olika livsmedel.

Träskärbrädor är mer porösa, vilket gör det lättare för bakterier att tränga in i spåren jämfört med till exempel plastbrädor.

Det handlar inte så mycket om vilken mat du ska skära på en träskärbräda, utan mer om att ha flera skärbrädor för olika typer av ingredienser. Vi rekommenderar att du använder en skärbräda för färskvaror och bröd, samtidigt som du använder en annan för att skära rått kött, fågel och skaldjur för att minska risken för korskontaminering så mycket som möjligt.

Genom att använda en separat bräda för rått kött eller skaldjur förhindrar du att bakterier förorenar dina grönsaker, frukt eller andra livsmedel som inte behöver tillagas vidare. När du sedan tillagar ditt kött eller skaldjur, dödar du eventuella skadliga bakterier. Däremot äts färska grönsaker och frukt ofta råa och genomgår inte en tillagningsprocess. Att använda separata skärbrädor hjälper till att minska risken för matförgiftning.

Vad gör man om träskärbrädan har sprickor?

Om din träskärbräda har spruckit eller om du upptäcker mögelväxt på ytan, är det bäst att genast göra dig av med den för att undvika risk för sjukdomar och kontaminering

Läs också: Vilken skärbräda är bäst?