En wokpanna är en traditionell kinesisk matlagningsgryta. Ordet ”wok” betyder faktiskt ”kokgryta” på kantonesiska. Dess speciella form har flera smarta funktioner.

Wokens huvudsakliga användning är att göra wok rätter. Dess höga sidor gör den perfekt för att behålla maten medan den snabbt rörs om och blandas. Dessutom sprider den runda formen värmen väldigt snabbt, vilket är toppen för rätter med snabbstekt kött och grönsaker.

Medan wokens botten värms upp snabbt, ger sidorna olika temperaturzoner, vilket låter dig flytta ingredienser högre upp så att de inte bränns. En annan bra sak med en Wok är att den är tillräckligt stor för att laga mycket mat, oavsett om du gör grönsaker eller stekt ris för en hel grupp.

Enligt Serious Eats är en wok en mångsidig köksredskap som kan användas för en mängd olika matlagningssyften, från stekning och sautering till ångning. Woks är också suveräna för att fritera kyckling, tempura och mycket mer. Du kan till och med använda dem för att ångkoka dumplings eller grönsaker om du har en bambuångkorg.

Läs även: Vilken stekpanna ska man ha?

När man ska laga mat med en wokpanna

När tiden är knapp och du behöver snabba resultat är woken ditt bästa val. Dess djupa, sluttande väggar gör att värmen snabbt når rätt temperatur, vilket resulterar i en snabbare matlagning jämfört med andra kokkärl.

För en perfekt stektning av grönsaker är woken oumbärlig. Dess unika design säkerställer en jämn tillagning, vilket ger dig perfekt krispiga och smakrika grönsaker varje gång.

Och om du lagar mat med många ingredienser behöver du inte oroa dig för trångt utrymme. Wokens djupa väggar och rundade botten ger gott om plats för alla ingredienser, så du kan skapa en läcker måltid utan att behöva jonglera med utrymmet.

Gör så här

  1. Börja med att ta ut köttet från kylen så att det når rumstemperatur. Kallt kött kan sänka pannans temperatur och göra det svårare att få en fin stekyta.
  2. Dutta försiktigt av strimlorna med hjälp av hushållspapper. Överskott av fukt kan skapa vattenånga och påverka pannans temperatur negativt.
  3. Värm upp en värmetålig olja, som neutral rapsolja, i wokpannan. Se till att pannan är riktigt het (ungefär 180˚) innan du lägger i köttet.
  4. Börja med att woka köttet och sedan grönsakerna. Rör om och skaka pannan för att hålla både kött och grönsaker i rörelse och undvika att de bränns. En panna med non stick beläggning kan vara fördelaktigt.
  5. Servera woken direkt så fort den är klar. Smaklig måltid!