En filékniv är en speciell kniv som används främst för att skära tunna skivor av fjäderfä, som kyckling eller fisk. Dess utformning hjälper till att få ett snyggt snitt och ta bort skinnet från köttet utan att skada det.

Filéknivar är smalare än vanliga knivar och har ett smalt, spetsigt blad som gör det möjligt att skära mycket tunna skivor på ett precist sätt.

Se vårt utbud på köksknivar.

Vad kännetecknar en filékniv?

Det mest karakteristiska med dessa knivar är dess tunna och vassa blad. Spetsen är spetsig för att kunna punktera köttet, och bladet är utformat för att skära med precision utan att skada köttets struktur. En annan viktig egenskap är bladets flexibilitet, vilket underlättar arbetet med köttet.

Filéknivar finns i olika längder, vanligtvis mellan 15 och 28 cm. Det finns olika varianter för olika typer av fisk. Mindre fiskar som öring eller makrill kräver en kortare kniv, medan större fiskar som tonfisk eller hälleflundra bearbetas bäst med en längre kniv.

Att välja rätt kniv för att skära kött kan vara en utmaning, speciellt om du inte är bekant med de olika typerna av knivar som finns tillgängliga. Cozymeal har en omfattande guide som jämför urbeningsknivar och filéknivar.

Läs mer: Hur slipar man köksknivar?

Vad används den till?

En filékniv har flera användningsområden utöver att bara förbereda fisk.

Att skära kyckling

Den är praktisk när du skär kyckling, särskilt bröstbitarna. Den hjälper dig att få tunna skivor och kan användas för att ta bort eventuellt fett. Du kan även använda den för att öppna upp kycklingbitar för att göra dem större.

Att dekorera grönsaker

Med en filékniv kan du skapa svåra mönster på morötter, rädisor eller tomater med precision och smidighet.

Rensa fisk

Förberedelse av fisk innebär mer än bara att filéa och skära den i bitar. Filékniven hjälper till att rensa fisken genom att ta bort inälvor och gälar. Kom dock ihåg att rengöra kniven noggrant med antingen alkohol eller vatten för att förhindra överföring av bakterier till fisken.

Köttskivning

Precis som med kyckling, kommer den väl till pass när du vill ha tunna köttskivor för vissa recept.

Skiva och förbereda frukt

Den är också utmärkt när du behöver skala citrusfrukter, avokado, rödbetor och potatis. Den ser till att du enbart tar bort skalet utan att förlora köttet. Den är även användbar när du vill ta bort kärnor och förbereda frukt och grönsaker för sallader.

Läs också: Vilka knivar behöver man i köket?