Är du en av dem som väljer att äta din lunch vid skrivbordet? Martin Brunnberg, en kunnig näringsfysiolog, betonar vikten av att ge maten din fulla uppmärksamhet istället för att försöka jonglera arbetsuppgifter samtidigt (källa).

När trycket på jobbet är högt, är det frestande att ge efter för impulsen och ta en snabb skrivbordslunch, eller ännu värre, helt strunta i att äta. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Men om du tror att det är långsiktigt gynnsamt att agera på det viset, kan det vara dags att omvärdera din inställning.

Varför ska man äta lunch?

Att äta en hälsosam lunch på jobbet kan vara en utmaning, men det är viktigt för att bibehålla energinivåerna och produktiviteten. Enligt Better Health Channel kan en hälsosam lunch förbättra din kognitiva funktion, ditt humör och din produktivitet. Den kan också hjälpa dig att kontrollera din vikt och ge dig energi för att ta dig igenom resten av arbetsdagen.

Lunch är en essentiell måltid för alla. Den tillhandahåller nödvändig energi och näringsämnen som behövs för att upprätthålla en effektiv funktion i både kropp och hjärna under eftermiddagen.

Att förbereda en matlåda hemma är ett hälsosamt och smakfullt alternativ, som ger dig möjlighet att ha kontroll över maten och dess ingredienser. Likaså kan lunch avnjutas på en restaurang med fräscha restaurangmöbler förutsatt att den överensstämmer med riktlinjerna för en balanserad kost.

Kostundersökningar har visat att de flesta behöver minska sitt intag av mättat fett, salt och socker, samtidigt som de bör öka intaget av kostfiber, frukt, grönsaker och fet fisk.

Att packa en hälsosam lunch varje dag är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att uppnå dessa mål och kan dessutom vara ekonomiskt fördelaktigt.

Fem orsaker att ta sig till matsalen och äta lunch

Energi och näringsämnen: Lunchen är en viktig måltid som ger dig energi och nödvändiga näringsämnen för att orka med eftermiddagens aktiviteter. En balanserad lunch med kolhydrater, proteiner, fetter, grönsaker och frukt bidrar till att hålla blodsockernivån stabil och ger kroppen de resurser den behöver.

Förbättrar koncentration och prestation: Genom att äta en näringsrik lunch förbättras koncentrationsförmågan och mentala prestationen.

Förhindrar överätande senare på dagen: Om du hoppar över lunchen finns det en risk att du blir så hungrig senare på dagen att du frestas att äta snabbmat eller överäta på kvällen.

Förbättrar humöret och välmåendet: En bra lunch kan också ha positiva effekter på ditt humör och ditt allmänna välbefinnande.

Stärker sociala band och relationer: Att äta lunch är ofta en social aktivitet där du kan umgås med kollegor, vänner eller familj.

Läs också: Varför är kontor viktigt?