Ett litet skrivbord i trä fungerar utmärkt för hemmakontoret

Planera smart med små skrivbord? Med små skrivbord kan du skapa arbetsplats på många olika ställen. Små skrivbord behövs hemma såväl som på arbetsplatser.

Det blir svårt att jobba utan ett skrivbord. Om du just nu sitter vid ett matbord eller annat mindre lämpligt bord för kontorsarbete på grund av brist på plats kan det vara dags att se på små skrivbord. Det är viktigt att jobba med kontorsmöbler som är väl anpassade till dina arbetsuppgifter och som erbjuder god ergonomi så att du kan må bra på jobbet!

SMÅ SKRIVBORD FÖR HEMMAKONTOR

Det är ofta i hemmet som det uppstår problem då vi vill skapa en arbetsplats. Då det inte finns plats för ett vanligt skrivbord kan det verka som att vi är tvungna att använda matbordet, en hallbyrå eller något annat som faktiskt inte är till för att jobba på.

Men med små skrivbord går det att göra ett hörn till en väldigt bra arbetsplats. Det går ju till och med att välja höj- och sänkbart skrivbord för att kunna växla mellan att sitta och stå. På detta vis kan du få en modern och estetisk arbetsplats på ställen som:

 • Ett hörn i köket
 • I sovrummet
 • Ett hörn eller bakom en hylla i vardagsrummet
 • I en större hall

Har du bara ett hörn någonstans kan du få in ett mindre skrivbord. Men en kontorsstol som går att rulla undan kan du ju också utnyttja utrymmet på lite olika sätt under dagen. Du rullar undan stolen då du har jobbat klart så att den inte står i vägen om du till exempel jobbar nära en passage mellan olika rum.

NÄR DET BEHÖVS GÄSTPLATSER PÅ ARBETSPLATSEN

På en arbetsplats kan det vara så att det behövs fler skrivbord för frilansare och för gäster. Fast det är inte säkert att det finns naturlig plats för detta. Om du ställer in ett större fast skrivbord i receptionen kommer det ju att se lite märkligt ut.

Betänk att du istället möblerar med snygga mindre ståbord som kan höjas och sänkas. Dessa bord kan användas för kortare möten såväl som för att ge en gäst en bra plats att vänta på inför ett möte.

Med små skrivbord är det lättare att flytta om tillfälliga arbetsplatser. Det kan ju vara så att en frilansare behöver sitta nära vissa anställda. Då är det verkligen toppen att ha ett mindre bord att möblera om med.

Om frilansaren eller gästen behöver ett privat utrymme kan ni använda tysta rum som har plats för små skrivbord som extra kontor på kontoret. Ett litet bord är enkelt att flytta på och kan paras ihop med andra större bord då det behövs.

Under en konferens eller ett möte kanske det bara fattas en mindre bit bord. Då är det ju lätt ordnat när ni har små skrivbord på arbetsplatsen. Det går att ändra om arrangemang och anpassa olika rum till de projekt som ni jobbar med just nu på ett smidigt sätt.

MINDRE KONTOR INOM INDUSTRI

I industrilokaler, på verkstäder och i storkök kan det finnas brist på kontorsplats. Samtidigt måste man ju ha någon form av utrymme för att ta hand om beställningar och planerande arbete. Med små skrivbord kan ett mindre förråd göras om till ett smart kontor.

Det går att hitta det där utrymmet i lokalen som kan göras om till kontorsplats. Kanske med hjälp av golvskärm eller någon form av persienn som skiljer av platsen. Flexibiliteten med det lilla skrivbordet är stor. Det går att skapa kontor även då det först inte verkar som att det finns plats för det!

ETT LITET BORD SOM INTE ÄR SKRIVBORD

Något som inte sällan händer då man inte har plats för ett regelrätt kontor är att de möbler som finns på plats används för detta. En hallbyrå görs om till datorplats. Den som har lite tanke omkring ergonomi kanske lägger några böcker under benen på bordet för att få rätt nivå.

Frågan är dock hur du kommer att sitta vid en möbel som är gjord för något helt annat. Och här kan vi ju inte tala om elektriska skrivbord. Möbler som kaffebord, matbord och byråer kan man inte höja och sänka. De står som de gör och erbjuder inte det utrymme som du vill ha för benen under bordet.

Det kan se så coolt ut på bilder från sociala medier och bloggar, men folks hemmabyggen och konstiga arbetsplatser är inget som fungerar i längden. Om du ser den här typen av bild i ditt sociala-medier-flöde ska du fundera lite på hur det kommer att kännas att jobba många timmar vid den här typen av bord. Hur kommer du att böja din nacke och var ska du placera dina ben?

HUR LITET KAN ETT LITET SKRIVBORD VARA?

Om du vill ha minsta möjliga skrivbord är ett råd att det är minst 60 cm djupt. Då kommer du att ha plats för din laptop och lite till. Bredden bör också vara minst 60 cm. Det här är ett mycket litet skrivbord som ger god funktion och som passar särskilt bra på arbetsplatser där man behöver tillfälliga lösningar för frilansare och gäster.

Sedan är det förstås så att du ändå kan behöva lite större bordsyta. Det du måste fundera lite på är hur du ska använda bordet.

STÄLL FRÅGOR SOM:

 • Vad ska du placera på bordet? Mer än en laptop och din anteckningsbok?
 • Var kommer du att ställa bordet?
 • Ska du flytta ofta på bordet och var bör det passa in?
 • Vill du kunna höja och sänka bordsskivan?

Om du har svar på dessa frågor har du en bättre uppfattning av hur litet ditt lilla skrivbord kan vara. Men chansa inte. Det är väl värt att ta fram måttbandet och se hur stort utrymme du har där du vill ställa bordet.

Små skrivbord har oftast ingen plats för hurts undertill

VAD FÅR PLATS UNDER BORDET?

Vi tänker ofta på vad som får plats på små skrivbord på själva bordsskivan men låt oss inte glömma bort bordsstativet. Det finns lite olika typer av bordsstativ och de kan också påverka hur litet bordet känns.

BETÄNK ATT:

 • Vissa bordsstativ tar minimalt med plats på golvet. Då känns det luftigare omkring bordet vilket kan få stor betydelse då du har lite plats för din arbetshörna.
 • Vissa stativ står på ett sätt som ger en viktig inramning. Det kan vara bra om du till exempel använder skärmvägg omkring arbetsplatsen och vill få punkter omkring bordet att justera skärmen mot.
 • Vissa stativ pekar ut på golvet på ett sätt som gör att bordet ändå tar lite mer plats än vad själva bordsskivan gör.

När det är rymligt under bordet blir det ju även lättare att hålla rent. Det kan bli särskilt viktigt då du ser på små skrivbord för att bygga ett hemmakontor eller för ett kontorslandskap. Det gäller ju att hålla det fräscht omkring arbetsplatsen för att ha fortsatt arbetsro vid den.

VÄLJ MED TANKE PÅ ESTETIK

Sist men inte minst ska vi också ta upp det där med estetik. Det är viktigt att tycka om sitt skrivbord. Du kommer att spendera många timmar vid det. Fundera på vilken färg du vill ha. Det är inte så att du måste nöja dig med en viss färg. Det går att hitta precis rätt ton och stil.

Om du ska inreda med litet kontor hemma är det ju verkligen klokt att beakta hur färg och material stämmer överens med resten av inredningen. Moderna kontorsmöbler kan kännas väldigt eleganta och faktiskt passa in bra även om de står i ett rum som annars fungerar som vardagsrum.

På ett större kontor är det alltid en fördel att välja små skrivbord som passar in rent stilmässigt. Det kan innebära att du väljer en viss färg både på stativ och bordsskiva. Ta en titt på bilder och jämför med annat som finns där du kommer att använda skrivbordet för att hitta rätt!