Balansstol är både ergonomisk samt passar dem flesta personer

Vi vet alla att det är viktigt att röra på sig regelbundet. Senare studier bekräftar det som de allra flesta är väl medvetna om. Det är inte hälsosamt att sitta för länge och det är också därför som moderna kontor investerar i viktiga möbler som höj- och sänkbara skrivbord.

Fast hur sitter du när du väl sitter? Visste du att det utöver bra kontorsstolar går att satsa på en balansstol för att ge kroppen den utmaning den behöver för att må bra?

VAD ÄR EN BALANSSTOL?

En balansstol kan också kallas för en aktiv stol. Detta eftersom det här är en stol som utmanar din kropp till att röra på sig. Du håller dig aktiv med andra ord och det är det som hindrar att du fastnar i ett läge som inte är bra för din hälsa och som kan leda till problem med värk och trötthet.

Idag finns det lite olika typer av balansstolar och du kan välja en variant som du tycker passar dig och din arbetsplats allra bäst.

Exempel på populära former av balansstolar är:

BALANSPALLEN

En balanspall är i grund och botten en stol som inte har egen balans. Den kan stå på en rundad botten som gör att du med din kropp måste hålla den balanserad. En fin balanspall med färg som ger energi är ett komplement till de vanliga kontorsstolarna och passar bra på kontor.

SADELSTOL

Balansstolar kallas också för sadelstolar eftersom det finns modeller som har säten som påminner lite om cykelsadlar. På en sadelstol som är höj och sänkbar sitter du ergonomiskt. Din rygg kan inte sjunka ihop när du sitter på en sadelstol och det är en fantastisk fördel med denna stol. Det kan vara en stor hjälp om du redan nu har problem med ryggvärk och kan också fungerar i förebyggande syfte.

Svart sadelstol som lätt går att flytta runt på kontoret

Ta alltid en titt på balansstolens funktioner. Det finns riktigt enkla varianter som i stort sett bara är en stol med en rundad botten. Det finns också balansstolar med hjul och hissfunktion. Dessa är smidiga att använda på arbetsplatser där det ofta sker byten mellan arbetsplatser och där det kan finnas fler som vill använda samma balanspall.

VARFÖR SKA DU HA EN BALANSSTOL PÅ JOBBET?

Det är modernt och folk säger att det är så bra men du bör förstås förstå precis varför du ska ha en balansstol innan du köper den. En aktiv stol ger ett aktivt sittande och det är hela poängen med balansstolen.

När du sitter aktivt rör du på dig och det gör att du inte stelnar till och att blodcirkulationen i ben och rygg främjas.

Några viktiga fördelar du kan uppleva med balansstolen är:

 • Du får bättre blodcirkulation och därmed bättre syresättning i kroppen. Det innebär en rad olika hälsofördelar som att du känner dig piggare och att hela kroppen hålls igång även då du sitter.
 • Du förbättrar din hållning då stolens obalans tvingar dig att hålla dig upprätt och du hindras från att säcka ihop.
 • Du får träning av din bålmuskulatur bara av att sitta på stolen!
 • Alla muskler i din kropp kommer att aktiveras då du rör på dig helt naturligt.
 • Det blir roligare att sitta och du upplever att du kan tänka bättre då du rör dig på en balansstol.

Du bör få upp pulsen under 30 minuter per dag för att hålla dig frisk men utöver detta är det viktigt att du inte sitter still för länge. Det är i stort sett omöjligt om du har en aktiv stol som tvingar dig att rätta till balansen med jämna mellanrum.

(Läs mer: Sadelstol eller kontorsstol?)

BALANSBOLLEN SOM EN STOL PÅ KONTORET

Utöver klassiska balansstolar kan du välja att sitta på en ergonomisk kontorsboll som en form av balanspall. Det här är verkligen intressant och något som alltfler upptäcker. Bollen ser ju inte ut som en stol men kan absolut användas som en pall.

Det finns så kallade Pilates-stolar där du har bollen som en del av sitsen. Dessa ser ut mer som stolar men du måste inte köpa stol med boll. Faktum är att en vanlig medicinboll gjord för att fungera som stol är minst lika bra.

Med en boll som stol kommer du att sitta mer upprätt och du får förstås aktivt sittande för du måste ju balansera bollen. Balansboll som stol är ett roligt inslag på ett kontor. Det är något lekfullt med formen som kan leda till att du känner större inspiration och energi på jobbet bara av att se balansbollen på golvet.

En balansboll ger bålträning på ett effektivt sätt. Det här kan få mycket stor betydelse för det finns rön som visar att bålträning kan vara otroligt viktigt för att få bukt med ryggsmärtor och för att förhindra att de alls uppstår.

Balansboll är även ett bra ergonomiskt alternativ på kontoret

BOLL ISTÄLLET FÖR STOL ÄR ETT REVOLUTIONERANDE KONCEPT

Vi måste se lite närmre på det där med att använda en boll istället för en stol för det här är ju minst sagt något som kan förändra hur vi ser på kontorslandskapet och kontorsmöbler. Det finns flera skäl till att många väljer bollen hellre än en balanspall.

DU FÅR GARANTERAD BÅLTRÄNING

Det går inte att komma undan stimulans av bålen när du sitter på en balansboll. Musklerna omkring bålen kommer att aktiveras och det här kan faktiskt innebära att smärtor i ländrygg försvinner samtidigt som du förbättrar din hållning.

DU BRÄNNER EN MASSA KALORIER

Tänk att bränna kalorier när du sitter ner. Du bränner faktiskt kalorier i en vanlig kontorsstol också men inte på samma sätt som när du utmanar bålen på en boll. Du kommer att hålla dig upprätt och fler muskler stimuleras. Det kan alltså bli så att du går ner i vikt av att sitta på balansboll samtidigt som du får trimmade muskler och bättre hållning!

SKA DU KASTA UT KONTORSSTOLEN OCH BARA SITTA PÅ BOLL?

Nej, det är inte smart att kasta ut en bra kontorsstol. När vi kikar lite närmre på studier omkring sittande på medicinboll på jobbet blir det tydligt att du inte bör överdriva med detta. Dessutom kan det vara klokare att använda balansstol hellre än boll om du tänker sitta på detta vis mycket.

Balansstolen ger en bättre stabilitet än bollen och är gjord för sittande på jobbet. En vanlig balansboll är mer till för träning. Inte för att sitta på en hel dag på jobbet. Men att ha en balansboll på jobbet är inte dumt. Den kan användas vid möten och sporadiskt på ett sätt som kan ge mer energi och faktiskt öka kreativiteten på arbetsplatsen.

Balansboll är för kontoret medans medicinboll är för gymmet

En traditionell medicinboll är till för gymmet!

KOMMER DET ATT BLI JOBBIGT MED BALANSSTOL?

Ja, det kan bli lite jobbigt med balansstol innan du är van vid den. Det här är en helt unik typ av kontorsstol som kan revolutionera ditt sittande. Det betyder att du ska se på den i ett annat ljus. Aktivt sittande är bra men ta det hela steg för steg.

 1. Börja med din nya balansstol en timma per dag under första veckan.
 2. Öka på med en timma till under följande vecka.
 3. Växla mellan balansstol och vanlig kontorsstol varje gång du sänker ditt skrivbord för att sitta igen den tredje veckan.
 4. Använd bara balansstol när du sitter den fjärde veckan!

Det behöver inte gå till exakt på detta vis men det kan vara ett bra schema att följa. När du väl vänjer dig vid balansstol kommer du säkerligen att hitta din egen takt och du känner hur mycket du vill använda den.

Träningsvärk är inte farligt och du kommer antagligen att få lite träningsvärk under den första tiden med balansstolen. Det betyder ju bara att nya muskler utmanas och att du är aktiv när du sitter. Glöm inte bort att stretcha på jobbet när du använder din balanspall.

En sadelstol är aktivt sittande och aktivt sittande är träning så det är klart att du behöver sträcka och stretcha precis som du gör efter ett vanligt träningspass. Detta trots att du inte kommer att svettas av att använda balansstolen.

Ett sätt att vänja sig vid aktivt sittande är att erbjuda det på olika platser på arbetsplatsen. Det måste inte vara så att den aktiva stolen enbart används vid skrivbord. Den kan till exempel finnas på platser där ni umgås.

Istället för att sitta still på en vanlig stol och dricka kaffe under pausen kan du röra dig aktivt på en balansboll eller på en balanspall. Informella möten är också exempel på stunder då det kan vara toppen att ha tillgång till den här typen av stolar. I och med att de är enkla att hantera är det också möjligt att erbjuda fler att sitta omkring en soffgrupp på detta vis.

VILKEN BALANSSTOL SKA NI VÄLJA?

För att välja rätt typ av balansstol är det viktigt att tänka på hur den kommer att användas. Några frågor att ställa är:

 • Kommer stolen att flyttas mellan rum och arbetsplatser?
 • Kommer fler personer att samsas om stolen?
 • Ska balansstolen matcha annan inredning vad gäller färg och material?
 • Kan det finnas behov av sadelstol med ryggstöd som en form av hybrid?

Tänk också på att det är viktigt att hålla balansstolen fräsch då det är många som ska använda den. Material som är enkla att hålla rena är att föredra samtidigt som det givetvis är skönt om stolen känns mjuk och bekväm att sitta på.

KOM IHÅG DET ÄR INTE ANTINGEN ELLER

Något som vi verkligen måste poängtera är att det inte är antingen eller. Att kasta ut kontorsstolar för att övergå till sadelstol eller balanspall är inte smart. Det kommer ganska snart att kännas jobbigt och antagligen leda till att vanliga icke ergonomiska stolar snart dyker upp på arbetsplatsen.

Ett tips är att börja med några få balanspallar som ni kan samsas om. När det blir så att flera använder balansstolarna så pass ofta att det inte finns tillräckligt många på arbetsplatsen kan ni beställa fler.

Det tar lite tid att vänja sig vid en balanspall och därför är det viktigt att ha alternativ. Det är också viktigt att komma ihåg att balanspallen antagligen inte kommer att konkurrera ut kontorsstolen så kontorsstolarna måste fortsatt hålla god kvalitet och ge ett gott stöd.

Ett modernt och trendigt inrett kontor med fokus på öppen planlösning

EN NY FORM AV SITTANDE MED TANKE PÅ FRAMTIDEN

Det är alltid svårt att vänja sig vid nya koncept och det särskilt när det handlar om kontorsmöbler. För att revolutionera hur du sitter på jobbet bör du ha ett öppet sinne och tänka framåt. I början är det lite ovant att sitta på en pall eller boll-stol som är i obalans men längre fram kommer du att vara van vid detta.

Att ha flexibilitet och göra det möjligt att på så smidiga sätt gå mellan att stå och sitta och röra på sig är också revolutionerande. Det här är förändringar som tids nog kan göra att våra kontor inte längre blir de fällor de är idag för problem med rygg, nacke och axlar.

Balanspallen är något som kan förändra hur du upplever din arbetsplats. Den är så pass effektiv att du bör beakta att skaffa en även till ett hemmakontor för att röra mer på dig när du sitter.