När du har ett litet utrymme är besluten om vilka möbler du väljer ännu viktigare än för större rum. Oavsett om du har ett matbord i köket, en separat matsal eller en öppen planlösning, är det avgörande att välja rätt form på matbordet. Med så många val av möbler kan det vara knepigt att bestämma. Man behöver inte alltid byta ut hela bordet, ibland räcker det med att byta ut bordskivan.

Hur mycket utrymme har du?

Var ärlig mot dig själv när du bedömer hur mycket utrymme du faktiskt har tillgängligt för ditt matbord. Känn inte att du måste fylla hela utrymmet. Se till att det finns tillräckligt med plats runt bordet så att när folk sitter, finns det fortfarande en bekväm passage från en sida av rummet till en annan. När du letar efter det bästa alternativet, finns det två vanliga former av matbord att överväga.

Metro modes 34 kvadrat skriver: ’Ett matbord som är för stort eller för litet kan göra att rummet känns oproportionerligt’.

Runda bord

Om du letar efter en möbel som tar upp mindre plats, kan ett runt bord vara det perfekta valet. Det runda matsalsbordet skapar inte bara en illusion av mer utrymme, utan dess mjuka och kurviga linjer ger en mer flytande och följsam känsla. Många runda bord har ett centralt ben som ger extra benutrymme, vilket gör det enkelt att skapa plats för ytterligare en gäst när det behövs. För att rymma fler gäster kan ett litet utdragbart matbord vara en klok övervägning.

Ett runt bord skapar en mer social atmosfär i rummet och underlättar konversation mellan alla gäster. Enda grejen att tänka på är placeringen i rummet. Även om det kan pressas mot en vägg för att skapa mer utrymme när det inte används fullt ut, kan det se lite konstigt ut när det är placerat så.

Rektangulära bord

En stor fördel med rektangulära bord är deras mångsidighet när det gäller placering. Ett rektangulärt bord ger en stark närvaro i mitten av rummet, men om du har begränsat utrymme kan det placeras mot en vägg och fortfarande se bra ut. Ett rektangulärt bord, även i sin vanliga form, erbjuder oftast en större sittkapacitet. Men beroende på benens placering kan det vara mindre bekvämt för vissa gäster. Det är också värt att notera att rektangulära bord kan göra det svårare för vissa personer att prata med varandra, vilket kanske skapar en lite tråkigare stämning.

Läs också: Hur ska man välja matbord?