Vad skall du tänka på när du vill köpa en sadelstol till skrivbordet

Intresset för ergonomiskt sittande är stort. Idag är det många kontor som väljer att köpa in sadelstolar för att erbjuda alternativ till det traditionella sittande. Med en sadelstol kan du få det som kallas för aktivt sittande. Det beror på att du sitter på ett helt annat sätt än då du sitter i en vanlig ergonomisk kontorsstol.

Men innan du köper en sadelstol, balanspall eller ergonomisk kontorsboll att sitta på är det inte så dumt att få svar på några viktiga frågor. Vi har samlat 10 vanliga frågor om sadelstolar med svaren som kan hjälpa dig till rätt beslut för din kontorsinredning!

10 FRÅGOR OCH SVAR OM SADELSTOLAR OCH BALANSSTOLAR

 1. Vad är en sadelstol?

Anledningen till att man kallar denna stol för sadel är för att den har en sits som ser ut som en hästsadel. Du kommer att sitta på en ergonomisk stol som genast ger en bekväm position som är lite annorlunda från vad du är van vid.

Tanken är att du med en arbetsstol av denna form kommer att sitta på ett aktivt sätt. Lite som du hade gjort på en häst. Positionen får dig att hålla en helt annan ställning i din rygg och med dina ben. Det här kan vara något som leder till att du minskar risken för att till exempel få ont i ländryggen.

Nu är det viktigt att vara medveten om att det finns lite olika typer av sadelstolar. En del kan vara bättre än andra för dig beroende på hur du ska använda stolen.

NÅGRA EXEMPEL PÅ SKILLNADER ÄR:

 • Dynamik. Vissa typer av sadelstolar är gjorda för att du ska få mer rörelse på ett naturligt sätt. Det är bra och viktigt för att du inte ska sitta still i en position som inte är så bekväm om du blir för stel i den.
 • Med stöd för ryggen. Du kan välja en sadelstol med ryggstöd för att få ett bättre stöd för din rygg om du vill ha det.
 • Med eller utan hjul. Vill du ha en stol på hjul men sitta som på en sadel är det möjligt.
 • Större eller mindre sadel. Storleken på själva sätet påverkar hur du kommer att sitta på det.

För att sitta på en kontorsstol med sadel så sätter du dig gränsle över den. Formen är gjord för att din bak ska få plats och för att du ska sitta säkert utan armstöd och ryggstöd.

 1. Är sadelstolar bra?

Det finns goda anledningar till att vi på AZ Design har flera typer av sadelstolar att erbjuda. Efterfrågan är ganska stor från företag som har ett medvetande om ergonomi och behovet av olika sätt att sitta på.

När du sitter på en balanspall eller sadelstol så tvingas du till ett aktivt sittande där du behöver finna balansen. När du rör mer på dina ben så kan det bidra till bättre blodcirkulation och samtidigt verka stärkande för din rygg. Sitsen har en form som gör att din ryggs naturliga S-form stöds. Är det bra? Det är det många som skulle vilja påstå!

Du behöver inte sitta på ett onaturligt sätt och du får en upprätt rygg vilket leder till en hållning som kan vara bättre. Detta oavsett om du använder en sadelstol mestadels av arbetstiden eller som ett komplement till din vanliga kontorsstol.

Med ett balanserat sittande så minskar belastningen på hela din kropp. Om du väljer en sadelstol på hjul så är det också enkelt att rulla omkring. Då kommer dina höfter inte att utsättas för onödig belastning. Sittställningen kan få dig att slappna av i axlar och skuldror. Det gör att du slipper problem med värk på grund av spänd nacke.

 1. Varför ska du sitta på en sadelstol?

Huvudsyftet med en ergonomisk pall eller sadelstol är att du ger din kropp ett ökat stöd. Om det är viktigt för dig att undvika stelhet och värk på grund av felaktigt sittande kan det här vara en mycket bra lösning. Ska det vara arbetsstol ergonomisk och bekväm är sadelstolen ett alternativ att beakta!

 1. Är en sadelstol samma sak som ergonomisk stol?

En kontorsstol med sadel är inte samma sak som en ergonomisk kontorsstol. Det beror på att det handlar om helt olika former. Sadelstolen är inte byggd för att fungera som en klassisk kontorsstol som till exempel Herman Miller med funktioner som är för ergonomins skull.

Här är det istället själva formen som ger den ergonomiska effekten. Därmed inte sagt att ergonomiska kontorsstolar inte har en form som får dig att inta rätt ställning. Det är bara det att sadelstolen kan framstå som enklare utan en massa spakar och rattar. Här är det själva ryttarställningen som leder till att du avlastar rygg och andra muskelgrupper.

 1. Vad är ryttarställning?

Ryttarställningen betyder att du har dina fötter bakom din kropp eller i linje med den. Det här är en position som gör att ryggen blir rak och intar en position som är helt naturlig. Du får en svank som också kan anses vara naturlig och det påverkar hur din nacke belastas när du sitter.

RYTTARSTÄLLNINGEN INNEBÄR ATT:

 • Dina axlar skjuts bakåt
 • Bröstkorgen skjuts framåt
 • Knä och höft har öppen vinkel

Positionen med axlar bakåt och bröstkorg framåt kommer att leda till att dina lungor samt ditt cirkulationssystem får mer plats. Ryttarställningen innebär också att du kommer närmre det bord som du jobbar vid.

Utöver arbete på kontor kan den här ställningen vara särskilt gynnsam för arbete med människor. Om du jobbar som terapeut, massör eller kanske frisör så är det fint att kunna komma nära på detta vis utan att slå i hinder och patienter med knän.

RYTTARSITSEN PASSAR OCKSÅ BRA FÖR YRKEN SOM:

 • Musiker
 • Hantverkare
 • Butiksförsäljning
 • Postsortering
 • Vård

Ryttarsitsen kan också passa fint vid ett höj- och sänkbart skrivbord då det blir lättare att anpassa bordsskivans höjd till den höjd på sadelstolen som passar dig bäst.

 1. Kan sittande på sadelstol minska risken för hälsoproblem?

Ja, du kan minska risken för att skadas av sittande om du använder dig av en bra sadelstol! Det finns en studie som visar att sadelsittande och balanssittande kan minska sannolikheten för att drabbas av hälsoproblem.

Det här beror på att balanssittande kan motverka problemen som har med stillasittande att göra. Om du rör mer på dig när du sitter kan det verka förebyggande mot den typ av sjukdomar som kan uppstå till följd av avsaknad av fysisk aktivitet.

 1. Är balanspall och sadelstol samma sak?

Nej, en pall ser lite annorlunda ut. Den har inte samma sadelform på sitsen som sadelstolen har. Istället har du en sits som ser mer ut som en vanlig stol. Nu är det förstås så att en balansstol med gaspelare eller balanspall med rundad fot ger samma utmaning för din kropp. Du får röra på dig mer precis som när du sitter på en sadelstol. Balanspallen kan dock vara ett bättre val om du vill jobba mer med din balans.

 1. Hur kan man använda sig av en balansboll som kontorsstol?

Du kan till och med sitta på en balansboll för ett mer aktivt sittande. Det här är en kreativ uppfinning där du verkligen får jobba med din balans. Den här typen av balansstol ingår i en spännande kategori med annorlunda stolar för kontoret. Det finns till exempel en skrivbordscykel som du kan cykla på när du jobbar. Den kan också räknas in i denna kategori med annorlunda typer av kontorsstolar.
Balansstol som kontorsstol

 1. Går det att byta kontorsstol mot sadelstol med ryggstöd?

Många väljer att ha sadelstolen som ett komplement till den vanliga ergonomiska kontorsstolen. Det kan vara så att du använder sadelstolen för specifika uppgifter där det lite mer lediga och framåtlutande sittandet nära bordet passar bra.

För de allra flesta blir det inte tal om att byta kontorsstol mot sadelstol med ryggstöd. Men visst är det en möjlighet om du upplever att sadelstolen passar dig och ditt sittande allra bäst.

 1. Bör en sadelpall ha hjul eller inte?

Det här är en smakfråga. Nu är pallarna sällan utrustade med hjul. Det är istället sadelstolarna som kan ha hjulen och det är bekvämt. I och med att du inte kan få samma träning av balansen med hjul som du får med en rundad botten så är det nog bäst att du väljer en klassisk sadelpall då målet är att jobba mer med din balans.