Vad kostar ett glas vin på restaurang? Vinstmarginalen på ett glas vin på restauranger avgörs ofta av ekonomin. Det innebär att ju finare vinet är, desto mindre mängd serveras vanligtvis i ett glas. I storstäder kan priset för ett glas husets variera mellan 70 och 140 kronor.

Prisspannet för ett glas vin är ganska stort. På en exklusiv vinbar i Stockholm kan priset ligga på 125 kronor per glas, medan det på en mer avslappnad kvarters-pizzeria kan vara så lågt som 70 kronor. Det beror på restaurangens prissättning och inriktning.

Dessa priser återspeglar olika restaurangers ekonomiska förutsättningar och de val de gör när det gäller vinutbud och vinstmarginaler. Så, när du väljer var du vill njuta av ett glas vin i stora städer, kan du förvänta dig att prissättningen varierar beroende på restaurangens inredning, stil och koncept.

Läs mer: Vilket glas till vilken dryck?

Hur mycket fylls ett glas vin på restaurang?

Om ett vinglas fylls ända upp till kanten blir det svårt att uppleva doften på grund av begränsad luftcirkulation när man inte kan snurra på glaset (eftersom det är för välfyllt). För att ge aromerna möjlighet att komma till sin rätt brukar man vanligtvis hälla cirka 15-20 cl vin, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av glaset, beroende på storlek.

Det är också värt att nämna att i princip alla viner, oavsett om de är billiga eller dyra, gynnas av att komma i kontakt med luft. Detta kan hjälpa till att öppna upp och utveckla vinets smaker och dofter. Det finns dessutom olika typer av vinglas som är speciellt utformade för att förstärka och förbättra upplevelsen av vinet.

Så nästa gång du funderar över hur mycket vin som ska fyllas i glaset eller vilken typ av glas du bör använda, kom ihåg att en lagom mängd och ett passande glas kan hjälpa till att få ut det mesta av vinet.

Hur många glas på en flaska vin

  • Rött vin: Cirka 4-5 glas
  • Vitt vin: Cirka 4-5 glas
  • Mousserande vin: Cirka 4-5 glas