Hur många led lampor per kvadratmeter? Att skapa rätt atmosfär i ett rum handlar i grunden om ditt belysningsval. 70 till 100 lumen per kvadratmeter eller mellan fem och tio ljuskällor i ett välbelyst rum.

Men det är inte bara kvantitet som betyder något; belysningens karaktär och egenskaper är lika viktiga för att få rätt stämning. Det handlar om att välja rätt för att föra fram den känsla du önskar i ditt rum. Arch daily påstår: ”Att välja rätt antal lumen för LED-lampor är avgörande för att skapa en bekväm och optimal belysning i ditt hem.”

Se vårt urval på belysning.

Olika typer av belysning

Allmänbelysning För att få bäst resultat med allmänbelysning kan du blanda olika typer av lampor som golvlampor, fönsterlampor och riktade spotlights. Det kan vara utmanande eftersom olika personer i familjen har olika önskemål om hur ljuset ska vara. Som riktlinje, för att lysa upp ett medelstort rum, kan en 60W glödlampa fungera bra (motsvarar 10W på en LED lampa). Den ger cirka 800 Lumen ljusstyrka och har en färgtemperatur på 2700 Kelvin.

Dekorationsbelysning Om du vill skapa en mysig och stämningsfull atmosfär med dekorativ belysning. Kan du använda bords- och/eller fönsterlampor som ger ett mjukt och diffust ljus. Dessa lampor har vanligtvis en ljusstyrka på 70-150 Lumen och en varm färgtemperatur på 2100-2500 Kelvin, vilket ger en varmgul belysning. Kom ihåg att stearinljus och värmeljus också kan skapa en mysig atmosfär.

Arbetsbelysning Många av oss har skapat egna hemmakontor det senaste året. Och det är viktigt att ha bra belysning när du arbetar. För effektiv arbetsbelysning behöver du en ljuskälla som ger ett klart och starkt ljus. Det kalla, vita ljuset underlättar koncentrationen. Bra skrivbordslampor bör ha en färgtemperatur på 3300-4500 Kelvin för bästa resultat.

Så ljust ska det vara på olika områden i arbetsplatsen

 

Lokal/arbetsfunktion Allmänbelysning (lux*) Platsbelysning (lux*)
Arkivering, kopiering 200 300
Vanligt kontorsarbete 300 500
Arbetsstationer för CAD 300 500
Arbete med större krav på synförmåga 300 750
Finare ritarbete 500 1 500
Konferensrum 200 500
Städning minimum 200 lux på golv
Soprum 100

(Tabell från Arbetsmiljöverket) En lux är en lumen per kvadratmeter*

 

Relaterade produkter

Golvlampa Zenta
HERSTAL

från 6 280 kr

Spotlight Cato Slim skena 3 LED

Vägglampa Taurus IP54, upp/nerljus, LED