Den största skillnaden mellan en konventionell grill och en klämgrill ligger i deras tillagningsmetoder. En vanlig grill tillagar mat från en sida, oftast undersidan, och kräver att maten vänds manuellt för en jämn tillagning.

Å andra sidan tillagar en kommersiell klämgrill mat från både ovan och under samtidigt. Denna funktion accelererar inte bara tillagningsprocessen utan ger även konsekventa resultat, då både topp- och bottenplattorna på grillen applicerar ett jämnt tryck på maten, vilket gynnar tillagningen.

Lästips: Vad ska man tänka på när man väljer en klämgrill för restaurang?

Hur fungerar en klämgrill?

En kommersiell klämgrill fungerar genom direkt överföring av värme med uppvärmda plattor både ovan och under. Denna konfiguration möjliggör snabbare tillagningstider eftersom det eliminerar behovet av att manuellt vända maten.

Klämgrillar, även kända som paninigrillar, skapar tryck och en direkt överföring av värme till maten, vilket resulterar i jämnt tillagade måltider med önskad textur och smak.

Denna design säkerställer snabbare tillagningstider och kan leda till en mer konsekvent produkt då båda sidorna tillagas i samma takt.

Vilka fördelar har en klämgrill?

Klämgrillar finns i olika konfigurationer, från enkla modeller med enkla plattor till dubbla modeller med dubbla plattor och större tillagningsområde. Plattorna kan vara släta, räfflade eller en kombination av båda, var och en med sina egna fördelar.

Släta plattor säkerställer maximal kontakt med matytan och jämn värmefördelning, medan räfflade plattor låter fett och smuts rinna av samtidigt som de ger maten grillmärken.

Klämgrillar erbjuder en rad fördelar som gör dem oumbärliga i köksmiljöer. Deras variation i konfigurationer och plattyper gör dem anpassningsbara för olika behov och arbetsflöden.

Genom att tillaga mat från både ovan och under samtidigt förkortar de tillagningstiden avsevärt och ger jämnare resultat. Klämgrillar är väldigt effektiva och kan användas till en mängd olika saker enligt Nisbets, du kan exempelvis snabbt grilla kött, grönsaker och smörgåsar. Deras mångsidighet, effektivitet och hållbarhet gör dem till ett nödvändigt verktyg för restaurangkök och matberedning på alla nivåer.

Vilka material är klämgrillar, kontaktgrillar, paninigrillar tillverkade av?

Materialen för klämgrillplattor varierar, med de vanligaste är aluminium, gjutjärn och keramik. Aluminiumplattor värms upp snabbt och överför värme effektivt, vilket är perfekt för tillagning där utrustningen inte används kontinuerligt.

Gjutjärnsplattor är vanligast i kommersiella kök på grund av deras överlägsna förmåga att värmehålla, medan keramikplattor erbjuder ett mindre vanligt men populärt alternativ med sina non-stick egenskaper och enkla rengöring.