Många parasoller kan rengöras på olika sätt, men en vanlig fråga som uppstår är om det är möjligt att tvätta en parasoll i en tvättmaskin.

Att tvätta en parasoll i en tvättmaskin är inte rekommenderat. Parasoller har vanligtvis en ram och mekanismer som kan skadas eller deformeras av den hårda behandlingen i en tvättmaskin. Dessutom kan tvättmaskinens centrifugering orsaka skador på parasollduken eller göra att den tappar sin form.

Det bästa sättet att rengöra en parasoll på är genom att använda mild tvållösning och en mjuk borste eller svamp. Skrubba försiktigt duken och skölj sedan av med rent vatten. Låt parasollen torka ordentligt.

Så tvättar man en parasoll steg för steg

Enligt Consumer Reports är det viktigt att rengöra din uteparasoll regelbundet för att förlänga dess livslängd och bevara dess utseende. Såhär går du tillväga:

  • Ta ut parasollet från förrådet och undersök det noggrant för eventuella tecken på mögel eller rost.
  • Om parasollet behöver fräschas upp kan du enkelt rengöra det för att få det att se fantastiskt ut igen.
  • Skydda parasollet från marken genom att lägga ut plast eller en presenning som kan köpas på de flesta byggvaruhus.
  • Placera det hopfällda parasollet på skyddet och spruta av det med en mjuk stråle från trädgårdsslangen. (Ej högtryck då det kan skada tyget).
  • Fyll en hink med varmt vatten och en liten mängd milt rengöringsmedel.
  • Använd en mjuk borste eller svamp för att noggrant rengöra parasollduken med rengöringslösningen.
  • Skölj av parasollet med rent vatten för att ta bort rengöringsmedlet.
  • Låt parasollet torka helt innan du sätter upp det igen eller förvarar det på lämpligt sätt.

Hur minskar man risken för solblekning?

Vill du minska risken för att parasollet blir solblekt är det bra om du använder ett parasollskydd, skydden är konstruerade så att det ska vara lätt att ta av och på. Använd bara parasollskyddet när duken är torr.

Om du inte använder eller har något parasollskydd, kan man knyta ett snöre runt för att förhindra att vinden blåser upp parasollet och orsakar skador.

Vilket rengöringsmedel rekommenderas?

Om du vet vilken tillverkare som står bakom ditt parasoll är det alltid en bra idé att kontakta dem och ta reda på vilket rengöringsmedel de rekommenderar. Ofta duger det med en mild såpa.