Vad kan man egentligen fritera i en fritös? Visst, det är sant att fritera sträcker sig långt bortom bara pommes frites, även om de lockande gyllenbruna, tunna potatisstavarna kanske stjäl showen. I själva verket öppnar fritösen upp en kulinarisk värld där nästan allt som får plats kan dyka ner för ett dopp i het olja. Från en saftig torskbit för den perfekta fish and chipsupplevelsen, till krispigt friterad kyckling, och för den som vågar, en smakrik friterad banan.

Har du någonsin funderat på att ge alla möjliga matvaror i ditt kök ett frityrdopp? Du är inte ensam! Vi har gjort undersökningen och kommit fram till att det knappast finns något maträtt som inte blir bättre med ett krispigt, salt täcke. Det finns de pålitliga favoriterna, som vårrullar. Du kan till och med ge dina grönsaker en fräsch twist: från brysselkål och zucchiniblommor till kronärtskockor och blomkål, ingenting är förbjudet.

Taste of Home har en omfattande samling recept för fritösar, med recept för alla smaker och tillfällen. Samlingen innehåller klassiska favoriter som pommes frites och kycklingvingar, samt mer kreativa rätter som munkar och vårrullar. Alla recept är enkla att följa och kräver minimal förberedelsetid.

Se vårt utbud på köksmaskiner.

Olja för fritöser

När du kastar dig in i fritösens fascinerande värld blir oljan som att handplocka din perfekta matlagningspartner. Den måste tåla värmen, bokstavligt talat, och samtidigt harmonisera med de höga temperaturerna som dansar runt i fritösen. Och, precis som när du väljer en kompanjon, bör oljan vara som en bra bakgrundssångare, neutral i smaken så att din mat får stå i strålkastarljuset.

Raps- och solrosoljan är de populära val här, men jordnötsolja, sojaolja eller druvfröolja kan också fungera.

Läs även: Hur friterar man utan fritös?

Rengöring av fritöser

Att rengöra fritöser kan vara en utmaning, men det är viktigt att eliminera gamla matrester som kan fastna. Om dessa lämnas kvar kan de förkolna och potentiellt utgöra en hälsorisk på lång sikt. Dessutom förhöjer användningen av fräsch olja inte bara smaken på maten utan bidrar också till en bättre matlagning. Att regelbundet byta ut oljan, vanligtvis var åttonde till tionde användning, är en bra praxis om du inte friterar stora mängder mat vid varje tillfälle.

När friteringen är avslutad ska man låta oljan svalna helt innan du silar bort matrester och förvarar den i en sluten behållare för nästa användning

källa: https://alltommat.expressen.se/artiklar/fritera-allt-du-behover-veta/