Efter en lång och intensiv arbetsdag är det enda du kan tänka på att komma hem och kasta dig på soffan för att aldrig resa dig igen. Men om dina kuddar inte får dig att sucka av lättnad när du landar på dem i slutet av dagen kanske du behöver överväga vilket material de faktiskt är fyllda med.

Det finns många olika typer av fyllningar och material som kan användas för möbler. Vissa gör kuddarna mjuka och bekväma, där du kan sjunka ner, medan andra material ger dem en fastare och mer stödjande struktur. Varje material används på olika sätt och tillämpas för områden med mindre eller mer trafik.

Läs även: Hur klär man om en stol?

Olika material man stoppar fåtöljer med

Skum

När vi tittar på vilka material som är vanligast för att fylla möbler med, är skum den mest populära fyllningen. Skum är det vanligaste materialet eftersom det erbjuder olika alternativ och densiteter, beroende på vilken typ av stöd och fasthet du föredrar.

När det gäller skumfyllningar har du flera olika densitetsalternativ att välja mellan:

  • Lågdensitetsskum: Det är mjukt och tenderar att platta ut snabbare.
  • Högdensitetsskum: En hårdare fyllning som blir mjukare med tiden och vikten.
  • Minnesskum: Det anpassar sig efter kroppen och ger utmärkt stöd, perfekt för dem med led- och muskelsmärta.
  • Högdensitetsmotstånd (HR): Det är motståndskraftigt mot slapphet och slitage och kan hålla i upp till 14 år eller längre.

Hålfiber

Även om skum erbjuder olika alternativ är det verkligen inte det enda bekväma materialet för att fylla möbler. Ett annat utmärkt val är hålfiberfyllning. Hålfiber är mjukt och mysigt, vilket gör det perfekt för en tupplur på eftermiddagen.

Även om hålfiber inte ger något faktiskt stöd är det idealiskt för soffor eller andra möbler som används för kortare vilotider. Kuddarna är så mjuka att när du reser dig kommer du att se ditt avtryck på dem! Om du väljer hålfiber rekommenderar vi att du vrider dem regelbundet eftersom de har en tendens att mjukna snabbare än du kanske förväntar dig.

Fjäder

Ett fyllningsmaterial som har varit populärt under lång tid (och med goda skäl) är fjädrar. Fjäderkuddar är ganska självförklarande när det gäller stöd eftersom de kan anpassas efter beställning. Du kan öka antalet fjädrar för att få fastare stöd eller minska mängden för en mjukare sittplats.

En annan punkt att notera är att ju fler fjädrar det finns i möbeln, desto oftare måste du dunsa om dem för att undvika att de klumpar ihop sig. Med lite regelbunden fluff är fjäderfyllning ett pålitligt material för möbler om du söker något mångsidigt och pålitligt.

Polyester

Om du letar efter ett exceptionellt fyllningsmaterial för dina möbler som också är snällt mot plånboken är polyester ett bra val. Polyesterfyllningar erbjuder släthet, hållbarhet och studsig elasticitet.