Står du inför svårigheter när du försöker välja mellan en mixer och en blender för att möta dina köksbehov? Blender kontra Mixer – den eviga diskussionen har fått både hemmakockar och professionella kockar att känna sig smått förvirrade.

Vad används en blender till?

En blender är som en mångsidig kulinär trollkarl som ger ett ovärderligt bidrag till alla kök. Den är inte bara begränsad till att skapa läckra smoothies, såser, dipp, pålägg, soppor, drycker och desserter.

Dess talanger sträcker sig också till att mala nötter, skapa krämigt nötsmör, göra näringsrik barnmat och till och med finfördela mindre proteiner som räkor eller fisk. Men det är inte allt, en mixer kan också hantera spannmål och frön, omvandla vanligt socker till strösocker och blanda den perfekta smeten för pannkakor och muffins.

Se alla våra köksmaskiner

Vad används en stavmixer till?

Huvudsakligen används stavmixer för att omvandla fasta livsmedel till mindre partiklar eller pulver, och detta inkluderar en palett av smakrika ingredienser som kryddor, nötter och kaffebönor.

Men dess kapacitet sträcker sig längre än så. Den kan assistera i att skapa färsk krydd- eller kryddpulver till dina rätter, vilka oftast bär på mer smak än de köpta varianterna. Dessutom kan den även hantera utmanande uppgifter som att finhacka hårt kött och grönsaker till en krämig mos eller göra näringsrik barnmat på ett ögonblick.

Vad bör du välja?

Skillnaderna mellan en blender och en mixer baseras på deras huvudsakliga användningsområden och funktioner:

Blender användning:

  • Primärt används för att skapa mixade och flytande konsistenser, som smoothies, soppor, såser, drycker och desserter.
  • Kan också användas för att mala nötter, skapa nötsmör och finfördela mindre proteiner som räkor eller fisk.
  • Används för att bearbeta spannmål och frön samt blanda smeten för bakverk som pannkakor och muffins.

Mixer användning:

  • Huvudsakligen används för att omvandla fasta livsmedel till mindre partiklar eller pulver, inklusive kryddor, nötter och kaffebönor.
  • Används för att skapa färska krydd- eller kryddpulver med rikare smak än köpta varianter.
  • Kan hantera uppgifter som finhackning av hårt kött och grönsaker för att skapa mos eller näringsrik barnmat.

Att välja rätt köksmaskin för dina behov kan vara en utmaning, speciellt om du inte är bekant med de olika typerna av maskiner som finns tillgängliga. Which? har en omfattande guide som jämför matberedare, mixers och blenders. Guiden tar upp designen, funktionerna och användningsområdena för varje typ av maskin, och ger tips på hur du väljer rätt maskin för dina behov.