Vad är en LED lampa? Sedan 2012 har glödlamporna succesivt fasats ut. Detta är ett EU beslut som gjorts för att minska användningen av energikrävande lampor. Ett bra alternativ är LED lampa, men vad är det? Och vad har de för kännetecken? Det kommer vi gå igenom här.

Så vad är en LED lampa?

Förkortningen LED står för Light Emitting Diodes, vilket översatt till svenska betyder lysdioder. LED lampor skiljer sig markant från traditionella glödlampor genom att de inte innehåller någon glödtråd; istället genererar de ljus genom halvledardioder.

Lysdioder uppfanns redan på 1920-talet, men det var först på 1960-talet som man utvecklade dioder som kunde producera synligt ljus. Under en lång tid användes LED tekniken huvudsakligen som indikatorlampor på elektronik och displayer. Numera har tekniken blommat ut och LED lampor utgör en pålitlig och effektiv lösning för belysning i hemmet, kontoret och alla typer av rum.

I jämförelse med glödlampan drar LED en betydligt mindre mängd el, dessutom har LED lampan längre livslängd. Den innehåller heller inte några skadliga ämnen som kvicksilver eller bly. Dessutom kan man tända och släcka lampan ofta utan att den ”bränns”. Eftersom dessa lampor inte blir lika varma som andra typer av lampor är det perfekta att använda som skrivbordsbelysning eller med en lampskärm.

Att byta ut traditionella glödlampor mot LED-lampor kan vara ett effektivt sätt att spara energi och pengar på din elräkning. Energy Star har en omfattande guide till LED-belysning med information om fördelarna med LED-lampor.

Hur väljer man rätt sort?

På lampförpackningen står det hur starkt ljus lampan ger i lumen (lm). En LED-lampa med 470 lumen ger lika mycket ljus som en glödlampa på 40 W.

Ljuset från lamporna kan också ha olika färger. Färgen mäts i kelvin (K), där högre värden ger kallare ljus och lägre värden ger varmare ljus.

  • 2 700 K: Det här är vanligt för lampor i hemmet. Det ger varmvitt ljus som är mysigt och avslappnande.
  • 4 000 K: Det här används oftare på kontor. Det ger neutralvitt ljus som är mer energigivande och passar bra för arbete.

Så, när du köper lampor, titta på lumen för ljusstyrka och kelvin för att välja det ljus som passar bäst för ditt behov och miljö.

Läs mer: Så väljer du rätt skrivbordslampa