Vad kostar det att ha en lampa tänd? Vi lever i osäkra och dystra tider, nu mer än någonsin. Förra årets el kris slog hårt på svenska hushåll där vissa fick betala tusentalskronor i räkningarna. Efter chocken 2022 är det många som vill förbereda sig och funderar på om det är värt att spara in på sånt som kanske betyder mycket för dig. Som exempelvis julbelysningen. Då är det relevant att man ställer sig frågan vad kostar det att ha en lampa tänd?

Så hur mycket kostar det att ha en lampa tänd?

Det är svårt att säga exakt så mycket kostar det, eftersom elpriset är rörligt och ändras från dag till dag, vissa har olika elbolag med olika priser och förmåner. Men det finns en formel man kan använda sig av, tänk på att den inte tar med kostnader för elöverföring och så vidare.

Elförbrukning = Effekt (W) x Tid (h) / 1000

Exempel: Om lampan har en effekt på 60 watt och är tänd i 5 timmar per dag, skulle elförbrukningen vara:

Elförbrukning = 60 W x 5 h / 1000 = 0,3 kWh per dag

Med ett elpris på 1,50 kr per kWh kostar detta dig 45 öre.

Det är hög tid för oss alla att reflektera över vår nuvarande elförbrukning. Det finns en mängd faktorer som gör det viktigt att övervaka och anpassa vår elanvändning. Ibland skjuter elpriserna i höjden och det kan bli en kostsam affär. Dessutom, om vi överstiger den tillgängliga elförsörjningen, riskerar vi att överbelasta vårt elnät, särskilt under vintermånaderna, vilket kräver ett samarbete på en större skala.

Läs mer: Vad drar en värmelampa?

Visste du att det är förbjudet att tillverka glödlampor sedan 2012?

Införandet av förbudet mot tillverkning av vanliga glödlampor år 2012 har verkligen omformat energilandskapet. LED lampor har kastat om energieffektiviteten och visat sig vara upp till tio gånger mer ekonomiska än sina föregångare. Så länge du satsar på LED lampor, kan du känna dig avslappnad när elräkningen kommer, för risken att den skjuter i höjden är minimal.