Kokplattan är centrumet i restaurangköket. Den är oumbärlig för att tillaga allt från en enkel soppa till avancerade gourmeträtter. Att välja rätt storlek på kokplattan är avgörande för effektiviteten och framgången för din restaurangverksamhet.

Låt oss ta en närmare titt på vad du behöver veta för att välja rätt kokplatta och hur den fungerar.

Se vårt urval på köksmaskiner.

Hur stor kokplatta behöver man till restaurang?

Innan du bestämmer dig för att köpa en kokplatta måste du reda ut dina behov. Vad passar dig? En dubbelkokplatta eller enkelkokplatta?

  1. Restaurangtyp: En snabbmatsrestaurang kan behöva mindre kokplattor för snabb service, medan en finare restaurang kanske behöver större plattor för att hantera fler rätter samtidigt.
  2. Matlagningstyper: Om din restaurang specialiserar sig på specifika rätter, som till exempel wokrätter eller stekar, kan det påverka storleken på kokplattan du behöver. En wokplatta kräver till exempel en bredare yta för att tillåta snabb omrörning och uppvärmning av ingredienserna.
  3. Kapacitet: Ta hänsyn till den genomsnittliga måltidsvolymen och hur många portioner du förväntar dig att laga samtidigt under rusningstider. Det är viktigt att ha tillräckligt med kapacitet för att möta efterfrågan utan att överbelasta köket.
  4. Utrymme: Anpassa storleken på kokplattan till kökets tillgängliga utrymme. En för stor platta kan vara otymplig och ineffektiv, medan en för liten platta kan begränsa din förmåga att laga flera rätter samtidigt.

Generellt sett bör du välja kokplattor som är tillräckligt stora för att hantera dina vanligaste matlagningsbehov samtidigt som de passar in i din kökslayout.

Hur fungerar en kokplatta?

En kokplatta är en mångsidig köksapparat som kan användas för en mängd olika ändamål enligt Culinary Depot. En kokplatta är en elektrisk eller gasdriven enhet som används för att värma och laga mat. Den består av en värmekälla, vanligtvis en spole eller en brännare, som är monterad under en platt yta av gjutjärn eller rostfritt stål. När kokplattan är igång genererar värmekällan intensiv värme som överförs till kokkärlet.

När du vrider på knappen eller trycker på en knapp för att starta kokplattan, aktiverar du värmekällan. Temperaturen kan vanligtvis regleras med hjälp av en termostat för att uppnå önskad värmenivå.

Gasdrivna kokplattor använder en gasbrännare som antänds för att producera värme. De är vanligtvis snabbare att värma upp och reagera snabbare på temperaturjusteringar jämfört med elektriska kokplattor.

Elektriska kokplattor använder en elektrisk ström som passerar genom en spole för att generera värme. De är vanligtvis enklare att installera och kräver inte anslutning till en gasledning, vilket gör dem mer mångsidiga i olika köksmiljöer.

Läs också: Så fungerar en kokplatta egentligen

Fördelar med en kokplatta

  1. Mångsidighet: Kokplattor kan användas för att tillaga en mängd olika rätter, från att koka vatten till att steka, woka och simra.
  2. Effektivitet: Genom att tillåta snabb uppvärmning och exakt temperaturkontroll, hjälper kokplattor till att minska tillagningstiden och öka kökets effektivitet.
  3. Kontroll: Med möjligheten att justera värmen kan kocken ha fullständig kontroll över tillagningsprocessen, vilket leder till jämnare resultat och bättre smak.
  4. Kostnadseffektivitet: Kokplattor är relativt prisvärda att köpa och underhålla jämfört med andra större köksapparater, vilket gör dem till en ekonomiskt fördelaktig investering för restauranger med begränsad budget.

 

Relaterade produkter

Gryta Fusion 5 med lock

Soppgryta Fusion 5 med lock

Gryta 50's Style
SMEG

från 1 680 kr