Varför flimrar lampor? Flimrande lampor utgör ett vanligt problem med belysning som ingen vill ha i sitt hem eller på sin arbetsplats. I många fall orsakas flimret av tillfälliga spänningsfall som får lampan att blinka. Det finns dock flera andra faktorer som kan resultera i flimmer, särskilt om det är konstant.

Om du upplever problem med flimrande lampor är det en bra idé att försöka lösa det genom att byta ut lampan till en LED lampa.

Läs mer: 5 tips för bra belysning för din arbetsplats

Vad kan orsaken vara till att lampor flimrar?

CNET skriver: ”Flimrande lampor kan vara irriterande och till och med farliga. Det är viktigt att identifiera källan till problemet och åtgärda det så snart som möjligt.”

Lampor kan flimra av olika skäl, såsom en minskning eller variation i spänningen som får dem att blinka. När vi försöker fastställa orsaken till detta problem är det viktigt att ta flera faktorer i betraktande. Bland annat följande:

Flimmer kan vara kopplat till vilken typ av belysning du använder

Det är välkänt att lysrör kan flimra när de tänds och generellt sett är de mer benägna att flimra än andra belysningsalternativ. Det finns flera andra faktorer som kan påverka om lysrör flimrar, såsom temperatur, ålder på röret och funktionen hos drivdonet.

Om din lysrörslampa flimrar bara när du slår på den, är detta oftast normalt och inget att oroa sig för. Men om du vill undvika detta kan du överväga att byta till LED-belysning. LED lampor är inte bara betydligt mer energieffektiva än lysrör, de ger också omedelbar och flimmerfri skrivbordslampa.

Flimmer kan uppstå på grund av en dimmer

Ibland uppstår flimmer när du försöker justera ljusstyrkan på en lampa med en dimmer. Detta händer eftersom de flesta dimmers är utformade för att hantera hög effekt (watt), och de minskar spänningen, vilket resulterar i att glödlampor eller halogenlampor blir mindre ljusa. Om du använder en vanlig dimmer med LED ljuskällor kan det leda till problem. Dessa lampor kan börja blinka, surra eller vibrera.

Utöver att orsaka flimmer kan detta även skada LED lampan och få den att sluta fungera helt. Därför finns det speciella LED dimmers tillgängliga för både 12 V och 230 V belysning. Dessa dimmers är speciellt utformade för att justera ljusstyrkan på LED-lampor med låg effekt.

Flimmer kan bero på felaktig installation

Flimmer kan uppstå på grund av felaktiga anslutningar i din elektriska installation eller i själva lampan. För att identifiera problemet kan du försöka att sätta på och stänga av lampan för att se om flimret är kopplat till den. Om du inte är säker på varför flimret uppstår eller dess orsak, är det klokt att söka hjälp från en professionell elinstallatör. De kan hjälpa dig att undersöka situationen och åtgärda eventuella problem.

Källa: https://www.nyteknik.se/energi/ny-teknik-reder-ut-varfor-flimrar-led-lampan/676740