En klassisk grå skrivbordslampa som kläms fast på skrivbordskanten

Så hur väljer du rätt skrivbordslampa? Det spelar ingen roll om du jobbar på ett kontor med stora fönster eller takbelysning som är framtagen med experthjälp. När du har jobbat i några timmars tid vid ditt skrivbord med takbelysning och ljus från fönster som enda ljuskälla kan det leda till trötthet och ögon som känns irriterade.

Lösningen stavas en riktigt bra skrivbordslampa som gör det möjligt för dig att anpassa ljuset vid din arbetsplats efter faktiskt behov. Under vinterdagar är det verkligen smart att ha den här lösningen då mörkret smyger sig på under tidig eftermiddag. Men det handlar ju inte bara om att bekämpa mörker med skrivbordslampor.

En riktigt bra lampa på skrivbordet kan öka energin och lusten att jobba. När du ser ordentligt kan du också tänka ordentligt. Dessutom är moderna skrivbordslampor fin inredning som gör att arbetsplatsen känns inbjudande.

VARFÖR SKA DU HA EN SKRIVBORDSLAMPA?

Innan vi ser närmre på tips för hur du kan tänka då du ska välja skrivbordslampa är det lämpligt att bena ut vad denna ljuskälla är bra för. Det är ganska vanligt att tänka att det räcker gott och väl med allmänbelysning och stora fönster.

Om belysningen är dålig kan det leda till besvär. Arbetsmiljöverket rekommenderar belysning som går att justera. Det är precis vad du får med en bra skrivbordslampa. En flexibel skrivbordslampa kan du rikta och använda helt i enlighet med dina unika behov. Det innebär att du kan undvika flimmer, blänk och annat som kan vara mycket störande för dina ögon.

Lampan på skrivbordet är först och främst till för att kunna punkt-belysa och se bättre för särskilda arbetsmoment. Men det är klart att den även förbättrar ljusstyrkan i rummet. Idag vet vi att ljuset på arbetsplatsen kan påverka dygnsrytmen på ett negativt sätt så det gäller verkligen att se över hela rummets belysning såväl som vad som gäller för varje arbetsplats.

Nu ska vi se på några smarta tips för hur ni kan välja bästa typen av skrivbordslampa!

  1. God kvalitet på ljuset

Ljuset som kommer från skrivbordslampan kan ha lite olika kvalitet beroende på den typ av glödlampa som används. Numera är det känt att LED-lampor ger god variation såväl som energibesparande lösningar.

Två viktiga punkter att lägga märke till är CRI och färgtemperatur. CRI står för Color Rendering Index och det här är ett mått på hur färger uppfattas under ljuset som kommer från skrivbordslampan. Det här får stor betydelse för arbetet vid skrivbordet där du behöver få god kontrast mellan färger för att kunna läsa ordentligt.

Ett tips är att välja LED-lampor som har CRI värde mellan 80 och 100. Du bör också se på reflektorstatus. Det är bekvämt med en icke-bländade kontorslampa på skrivbordet.

Färgtemperaturen har med hur du uppfattar ljuset att göra. Man brukar prata om hur varmt eller kallt ljuset uppfattas. Som regel brukar LED-lampor med färgtemperatur mellan 2700 och 5000K ge den typ av ljus som är bekvämt för ögonen att jobba med.

LED-lampor har också den fördelen att de är flimmerfria. Du slipper flimmer som kan vara otroligt irriterande även då det knappt är märkbart. Dessutom är det vanligt att kunna justera ljusstyrkan på LED-skrivbordslampor. Du kan välja mellan olika lägen beroende på tid på dygnet och det behov du har.

När du ser på lampan i skrivbordslampan blir det också viktigt att betänka hur länge den håller. Här är LED också ett otroligt bra val. LED-lampor ger för det mesta tusentals timmar trots att du slår av och på varje dag.

  1. Hur justerbar är lampan?

När du har en skrivbordslampa kommer du att få god användning av den då det går att vinkla ljuset. Det kan vara så att du vill få ljuset lite närmre bordsytan du jobbar på. Det ordnar du lätt med en skrivbordslampa som går att vinkla och böja.

En svart och mycket stilren skrivbordslampa, ger ett modernt intryck

En hopfällbar skrivbordslampa är också bekvämt då du bara använder lampan för specifika tillfällen. När den inte används kan du ställa den åt sidan där den hopfälld tar minimalt med plats.

Det handlar inte bara om mekanisk justerbarhet. När du vill ställa in ljuset är det ju väldigt bra om det går att påverka saker som färgtemperatur och ljusstyrka. Det ger flexibilitet som gör att du får ut mycket mer av lampan.

Tänk också på hur det ser ut med sladden. Om du har skrivbordslampan på ett höj- och sänkbart skrivbord ska ju lampan kunna följa med upp och ner utan att det blir några problem.

  1. Storleken har betydelse

Det är också bra att tänka på skrivbordslampans storlek. På ett mindre skrivbord kan det bli riktigt jobbigt med en stor skrivbordslampa som är hur bra som helst men som ändå känns som ett schabrak. För mindre skrivbord kan det fungera fint med lampor som går att klämma fast på en väggskärm eller med lampor som har mindre baser och därmed inte tar upp så mycket plats på bordsytan.

När skrivbordet är större är det skönt med en lampa som når lite längre. Det kan vara en skrivbordslampa som går att fälla ut eller som har en arm som går att dra ut eller böja till. Det gör det enklare att komma åt det område av skrivbordet som du behöver belysa utan att flytta med hela lampan till platsen.

När vi ser på lampans höjd är det bra att komma ihåg tumregeln att ljuskällan bör kunna placeras ovanför ditt huvud. Det är viktigt att du kan placera lampan så att du inte får ljuset direkt in i ögonen. Om ljuskällan finnas cirka 40 centimeter ovanför bordsytan bör detta fungera fint. Det är ett standardmått men det är klart att du kan vilja justera din skrivbordslampa så att den passar perfekt för din arbetsplats. Lampan ska vara tillräckligt stor för detta eller har en form som gör det lätt att placera på rätt sätt.

Om lampan är för liten och låg kanske du inte täcker hela arbetsytan på bordet och om den är för hög kanske ljuset inte blir tillräckligt riktat. Försök att passa ihop lampans form med det skrivbord du har såväl som med tanke på det som du gör på bordet.

  1. Var ska skrivbordslampan placeras?

Innan du köper skrivbordslampa är det klokt att fundera lite på var den kommer att placeras. Huvudregeln är att den placeras på ett sätt som gör att du inte får skuggor över skrivbordet. Om du är högerhänt ska du placera ljuskällan på vänster sida och tvärtom.

En flexibel lampa med arm som går att veckla ut kan stå längre från arbetsytan som du ska belysa. Men det gäller förstås att armen är tillräckligt lång för att nå fram. Om den inte är det kanske du måste ställa lampan på en plats där den stör.

Skrivbordslampa på bordet går lätt att flytta runt om så behövs

Tänk också på att du behöver ställa skrivbordslampan på en plats där den kommer att lysa upp bordet och tangentbordet men inte själva skärmen. Om lampan lyser på skärmen kan det leda till blänk som du blir irriterad i ögonen av.

Lampan måste förstås också stå på en plats där det går att få ström utan att det blir för krångligt. Det här är något som många missar att tänka på då de köper ny skrivbordslampa. Räkna inte med att lampan kommer med en sladd som är så lång att du kan vira den runt skrivbordets ben och vidare till motsatt vägg.

Dessutom ska du tänka på om du har plats för skrivbordslampans kontakt i den förlängningskontakt som du använder för skrivbordets olika elektriska instrument. Det finns faktiskt skrivbordslampor som har batterier som du kan ladda upp med USB-sladd. Då kan du koppla lampan direkt till din dator för att ladda vilket kan vara smidigt.

  1. Enkel användning

Kommer du att behöva resa på dig och gå runt skrivbordet för att stänga av lampan? Det kanske inte gör något om du bara gör detta en gång per dag men för flexibel användning bör det vara lätt att nå på och av knappen för skrivbordslampan.

Det finns en rad olika mekanismer för att styra ljuset från lampan. Du kan hitta allt från vanliga knappar till kedjor du ska dra i. Touch-knappar är ofta smidiga när det rör sig om en lampa du kan göra inställningar på.

Det är också smart med timer för en lampa som ska användas på ett kontor. Det händer ju att du glömmer bort att stänga av skrivbordslampan innan du går hem. När ljuset i taket är på kanske du inte tänker på att din enskilda lampa inte hänger ihop med övrig belysning på jobbet.

Med en timer kommer din lampa att släckas av sig själv och det är bra. Då håller den ju längre och så är du bättre på att hushålla med energi. Du kan ställa in en timer så att lampan slår på precis innan du kliver in på jobbet. Då blir det lite trevligare att komma först till kontoret en mörk vinterdag.

ALLMÄNBELYSNINGEN MÅSTE OCKSÅ VARA BRA

Nu är det förstås viktigt att förstå att världens bästa skrivbordslampa inte kan gottgöra för allmänbelysning som är usel. På äldre arbetsplatser kan det vara så att belysningen inte har setts över på länge. Då är det dags att göra något åt taklampor och andra ljuskällor för att skapa en bättre arbetsmiljö.

Ljust rum är bra för arbetsmiljön och påverkar alla på kontoret

Bra allmänbelysning har en jämn ljusspridning. Den kommer att lysa upp hela din arbetsyta utan att blända och kännas för stark. När allmänbelysningen är väl anpassad minskar risken för att folk blir trötta, får ont i huvudet och känner att det är svårt att koncentrera sig.

Det går att välja taklampor som sitter över varje arbetsstation såväl som integrerad belysning i innertaket. När taklampor sitter direkt ovanför varje arbetsplats är det möjligt att styra den med dimmer och andra effekter. Det är dock viktigt att inse att det här kan påverka andra arbetsplatser som finns alldeles intill.

När en taklampa fungera i likhet med en skrivbordslampa kan den passa mycket bra över ett skrivbord som går att höja och sänka. Det här kan vara ett bra alternativ för ett hemmakontor eller för ett enskilt kontor där en eller två personer jobbar.

I kontorslandskap är det bättre med en smart allmänbelysning som ger jämn ljusfördelning över hela lokalen. Varje arbetsplats får sedan har sin egen skrivbordslampa som går att rikta och ställa in för bästa möjliga belysning.

Allmänbelysningen blir särskilt viktig i lokaler där det inte finns naturliga ljuskällor. Om fönstren är få och små är det verkligen viktigt att se till att takets belysning fungerar som den ska. Det kan till och med vara så att ni behöver bjuda in en expert på korrekt arbetsbelysning för att se över vilken typ av taklampor och vägglampor ni borde satsa på för bästa möjliga arbetsmiljö för samtliga medarbetare.

Bra lampor på kontoret är viktigt för att kunna arbeta optimalt