Glas till uteservering? Glas är en viktig del av restaurangen och kan påverka kundens uppfattning om service- och dryckesupplevelsen. Det är inte bara ett kärl för att hålla drycker, utan också en kombination av form och funktion som förbättrar dryckesupplevelsen.

Hur många glas behöver jag till min uteservering?

En vanlig rekommendation är att ha minst två till tre glas för varje gäst, men detta kan variera beroende på restaurangens volym och typ av service. För högvolymrestauranger kan det behövas betydligt fler glas för att klara av den stora efterfrågan.

Att ha för få glas kan leda till frustration och långa väntetider för gästerna, vilket i sin tur kan leda till förlorade intäkter och en dålig kundupplevelse. Att planera för tillräckligt med glas är därför en viktig del av restaurangens planering och kan bidra till en smidig och effektiv service som ger nöjda gäster och ökad lönsamhet.

Typer av glas

Dryckesglas – Dryckesglas behöver finnas i olika storlekar och stilar för att passa olika drycker som vatten, läsk, juice eller smoothies.

Vinglas – När det kommer till vinglas är det vanligt att ha olika glas för rött och vitt vin, även om det finns universella alternativ. Restauranger som satsar på vin bör erbjuda minst ett glas för rött och ett för vitt vin, med olika form och storlek för att framhäva de unika aromerna i varje sort. Rödvinsglas med stor yta ger vinet möjlighet att släppa ifrån sig dess komplexa aromer, medan vita viner drar nytta av mindre och smalare glas för att koncentrera de känsliga dofterna.

Ölglas – Om du vill erbjuda en mer fördjupad ölupplevelse för dina kunder, kan du överväga att inkludera specialglas för olika typer av öl. En pint är till exempel en större variant av klassiska ölglas, med en rundad kupa som lämpar sig väl för att servera en engelsk ale eller stout. Ett pilsnerglas är utformat för att visa upp färgen och klarheten i en pilsner.

Bar och cocktailglas – Cocktailglasen är också avgörande för att förbättra smaken och upplevelsen av drinken. Martini-glaset, med sitt V-formade design, låter drinken blandas med isen och kyla snabbt, medan det klassiska Margarita-glaset, med sin saltskål, tillför en extra smakdimension.